De Veemarkt

Een zicht op de imposante markthal vanuit de Wandelingstraat. Op de achtergrond zie je ook het in 1986 gesloopte Slachthuis Kortrijk. Het plein werd begin jaren 2000 heraangelegd en is vandaag volledig autovrij. (Foto's Beeldbank Kortrijk)
Redactie KW

De Veemarkt werd rond 1869 aangelegd op de plaats van de voormalige stadsgracht die de Gent- en de Sint-Janspoort verbond. Toen in 1956 de handelshal er kwam werd het plein in de volksmond al snel de ‘Koeiemart’ genoemd. Midden jaren 80 werd de hal afgebroken en verhuisde het marktgebeuren naar Heule.

In maart 1956 besliste de gemeenteraad een handelshal op te richten voor een vee-, fruit- en groentemarkt op de Veemarkt. Daar werd toen al meer dan 100 jaar vee verhandeld voor het nabijgelegen slachthuis. Het bouwen startte op 8 augustus 1956 en was op 30 maart 1957 al voltooid. Het houten geraamte bestond uit verlijmde houten spanten – toen een primeur – van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene.

De hal was opgebouwd uit een houten geraamte van 133 meter lang, 20 meter breed en 13,5 meter hoog. Ze stond aan vier zijden open voor weer en wind. De bouw bestond uit 22 spanten, 2 sierspanten en 4 gevelstaanders. In de voorgevel waren glasramen verwerkt, een ontwerp van Raf Scheers die toen leraar was aan de Academie Kortrijk. Het bouwen werd uitgevoerd door de firma Vandekerckhove uit Ingelmunster. Het kostenplaatje bedroeg 9,3 miljoen Belgische frank.

De Veemarkt
© JVGK

In deze hal werden voornamelijk groenten- en fruitmarkten gehouden, maar ook bloemententoonstellingen en fruitfeesten. In 1986 werd de hal afgebroken en de markt verhuisde naar Heule. Het rechthoekig marktplein werd heraangelegd in 2001-2002 en voorzien van een ondergrondse parking van zes verdiepingen. In 2003 werden twee beelden geplaatst van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol: een ballerina en een man. Vandaag is het plein zelf autovrij.