De dag dat de Berlijnse Muur viel, zal Bart Verbrugghe uit Pervijze altijd bijblijven

Redactie KW

Op zondag 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een dag die Bart Verbrugghe (54) uit Pervijze nooit zal vergeten.

Als Belgisch officier in West-Duitsland had hij toen onmiddellijk door dat hij historische ogenblikken beleefde. Van een vroegere Oost-Duitse soldaat kreeg hij een helm die hem altijd zal herinneren aan de Koude Oorlog. Met die helm in de hand geeft Bart Verbrugghe nu voordrachten over het IJzeren Gordijn en de Koude Oorlog. Want zelfs 25 jaar na het begin van de Wende laat die periode hem niet meer los.

Beroepsmilitair Bart Verbrugghe zet de televisie aan als hij om 18 uur thuis komt. Het is donderdagavond 9 november 1989 en al de hele dag onrustig in de DDR. Maar anders dan 20 augustus 1968 de dag dat de troepen van het Warschaupact in Tsjecho-Slowakije een einde maakten aan de Praagse Lente is de commandant van het territoriale transmissiecentrum van de Belgische Strijdkrachten in het West-Duitse Neheim bij Soest niet echt ongerust. Ten tijde van de Praagse Lente, dán was er sprake van een alarmmodus, dán stonden Bart Verbrugghe en zijn collega’s klaar in gevechtsuniform en met de helm op. Het Belgische devisiehoofdkwartier in Neheim volgt de situatie op de voet. In de DDR hebben ze de toestand niet meer onder controle, beseft Bart Verbrugghe. De grote vrees is dat het leger van de DDR of de Sovjets zal ingrijpen. Dat een uur later de Berlijnse Muur zou vallen, dat is het laatste dat Bart Verbrugghe kan vermoeden.

DDR-politicus Günter Schabowski geeft een persconferentie op de flikkerende televisie. Het gaat over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers. Opeens krijgen de aanwezige journalisten te horen dat elke inwoner van de DDR de grens over mag. Iemand vraagt verbaasd ‘wanneer’. Hij antwoordt aarzelend: sofort, onmiddellijk.

Het is dan even voor 19 uur. Om 20 uur tuften de eerste Trabantjes en Wartburgs de Duits-Duitse grens over. Intussen staart Bart Verbrugghe met wijd opengesperde ogen naar wat later iconische televisiebeelden zullen worden: Oost-Duitsers die juichend en huilend van vreugde de straten van West-Berlijn binnen rijden. West- en Oost-Duitsers die uitzinnig in elkaars armen vallen. De massa mensen die bovenop de Muur klauteren…

(TVDA)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 7 november

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier