Davidsfonds Geschiedenisprijs voor Piet Chielens uit Reningelst

Redactie KW

De derde Davidsfonds Geschiedenisprijs gaat naar Piet Chielens, coördinator en drijvende kracht achter de vernieuwing van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft ingezet om de uitstraling van geschiedenis op een positieve manier te beïnvloeden. De laureaat ontvangt het symbolische bedrag van 2.014 euro. Uit een shortlist van zes kandidaten werd Piet Chielens uit Reningelst verkozen tot laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014.

Inzicht in de Eerste Wereldoorlog

“Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van dat museum greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie rond WO I en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan plaatsvinden. Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek ‘De Oorlog vanuit de Lucht’, waarin hij met zorgvuldig gekozen en becommentarieerde luchtfoto’s inzicht geeft in het verloop van de oorlog en de veranderingen”, aldus de jury.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier