Crowdfunding moet oorlogsgeheimen Wijtschate prijsgeven

Wijtschate had een sleutelpositie binnen de loopgravenlinies die de Duitse legers er tijdens de Eerste Wereldoorlog aanlegden. Het bleek een oninneembaar bolwerk. © Höhe 80 Project Whitesheet 2018
Redactie KW

In 2014 werd de verkaveling voor de Kapellerie met de bouw van 29 woningen goedgekeurd. In 2015 werden proefsleuven getrokken om te zien of er archeologie in de bodem zat, wat het geval was. Het project Whitesheet 2018 zoekt 140.000 euro om de opgravingen te doen, zodat de archeologische werken in het voorjaar van 2018 van start kunnen gaan.

Er werden op de site veel restanten van de Eerste Wereldoorlog aangetroffen, waardoor een volledige opgraving nodig is vooraleer de bouwwerken kunnen starten. Omwille van de hoge kost werd het bouwdossier door de bouwheer bevroren. Nu wordt door het privaat onderzoekskantoor Ruben Willaert een crowdfunding opgestart om aan de archeologische opgravingen te beginnen. Simon Verdegem is de projectleider. “Het dossier bleef na de eerste resultaten liggen. Voorafgaand aan het proefsleuvenonderzoek hadden luchtfoto’s en loopgravenkaarten mijn interesse al gewekt.”

“Het betreft een site van een molenbedrijf. Naast de molen en de stenen gebouwen, palend aan de molen, is ook nog een volledig loopgravenstelsel door de Duitsers aangelegd te zien. Het is opvallend dat dit terrein nog nooit eerder door een landbouwer werd omgeploegd. De site ligt dan ook vrij dicht tegen de oppervlakte. Bij het weghalen van een paar graszoden stootte ik al op de funderingsmuren. De site is ook zeer goed bewaard gebleven. Aangezien de terreinen op een hoogte liggen is er zo goed als geen schade door het lager gelegen grondwater”, aldus Simon Verdegem.

We zien teamleden Simon Verdegem, Rubben Willaert en Peter Doyle op de site in Wijtschate.
We zien teamleden Simon Verdegem, Rubben Willaert en Peter Doyle op de site in Wijtschate.© Eric Flamand

Whitesheet tijdens WOI

Wijtschate had een sleutelpositie binnen de loopgravenlinies die de Duitse legers er tijdens de Eerste Wereldoorlog aanlegden. Het bleek een oninneembaar bolwerk. Pas op 7 juni 1917 viel de vesting in handen van de geallieerden. “De Beierse troepen die Wijtschate bezetten, bouwden het dorp om tot een indrukwekkende vesting gelegen op de hoogtes uitkijkend over de stad Ieper”, zegt Robin Shäfer, Duits historicus en één van de teamleiders. “Het unieke aan het fort was de combinatie van natuurlijke elementen en ruïnes van hoevegebouwen met loopgraven en tunnels, een echt ‘loopgravenfort’ dat enkel te breken was door het gebruik van ondergrondse mijnen”.

De opgravingen zullen worden uitgevoerd naar de hoogste wetenschappelijke standaarden, elk detail zal minutieus worden gedocumenteerd en alle artefacten zullen worden gerecupereerd. Op die manier hoopt het internationale team eerst en vooral een beter inzicht te krijgen in de loopgravenoorlog, maar natuurlijk ook een passend eerbetoon te brengen aan de mannen die in Wijtschate streden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier