Convenant ondertekend voor erkenning 18 West-Vlaamse oorlogssites als werelderfgoed

Lijssenthoek in Poperinge, een van de sites op de lijst © GF
Redactie KW

Minister-president Geert Bourgeois ondertekende donderdag samen met partners een convenant voor het WO I-Werelderfgoeddossier.

Hiermee engageren alle betrokken actoren zich om samen de erkenning van achttien WO I-sites in de Westhoek als Werelderfgoed voor te bereiden.

In 2014 selecteerde Geert Bourgeois als minister van Onroerend Erfgoed de WO I-sites die Vlaanderen wil laten erkennen als Unesco-Werelderfgoed. Het gaat over achttien sites, hoofdzakelijk militaire begraafplaatsen en monumenten voor de vermisten. Deze sites zijn allemaal al beschermd als monument. Ze vormen de Vlaamse bijdrage aan een groter Frans-Belgisch dossier om het WOI-erfgoed van het voormalige Westelijke front als Werelderfgoed te nomineren. Dit internationale dossier wordt vermoedelijk in 2017 ingediend bij UNESCO.

Convenant ondertekend voor erkenning 18 West-Vlaamse oorlogssites als werelderfgoed

Sinds de bekendmaking van de Vlaamse selectie organiseerde het agentschap Onroerend Erfgoed een uitgebreide informatie- en consultatieronde met verschillende partners. Overheden en administraties van alle bestuursniveaus, beheerders en eigenaars van de geselecteerde sites, en organisaties uit het maatschappelijke middenveld werden uitgenodigd om een dialoog aan te gaan over het Werelderfgoeddossier. De betrokkenheid van alle partners is immers cruciaal voor het succes van dit WO I-Werelderfgoeddossier.

Vandaag ondertekenden alle betrokkenen het convenant in het nieuwe bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’. Het convenant wil de best mogelijke omstandigheden creëren om het nominatiedossier uit te werken. De partners zullen samen de kern- en bufferzones voor de geselecteerde sites bepalen. Er komt ook een beheersplan met enerzijds een focus op het behoud en beheer van het erfgoed, en anderzijds op de duurzame ontwikkeling van de omgeving. Alle actoren zullen het dossier zowel tijdens het nominatieproces als bij een erkenning opvolgen, evalueren en eventueel bijsturen.

De Werelderfgoednominatie concentreert zich op het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast gaat er bijzondere aandacht naar een harmonieuze koppeling van het behoud van WO I-erfgoed en de duurzame ontwikkeling van de regio.

>> FOTOSPECIAL 18 oorlogssites