Canada schenkt Zonnebeke ruim 100.000 euro

Redactie KW

Het Memorial Museum Passchendaele wordt een instappunt voor de Canadezen.


Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) krijgen 160.000 Canadese dollar (110.000 euro) van Canada. Dat maakte de Canadese minister van Veteranenzaken Julian Fantino bekend tijdens een kort bezoek dinsdagmiddag. Het geld wordt gebruikt om Canadese oorlogstoeristen optimaal te ontvangen in Zonnebeke. Fantino bezocht in april al het WOI-museum en kwam dinsdag terug met goed nieuws. Zonnebeke en MMP1917 hadden een dossier opgesteld om steun te krijgen voor een aantal projecten waar de Canadezen een centrale rol krijgen. Dat dossier werd goedgekeurd, waardoor ze de komende drie jaar kunnen rekenen op 160.000 Canadese dollar.

Investeren in herdenking en educatie

Na een blitzbezoek aan Eerste Minister Elio Di Rupo in Bergen kwam de minister samen met de Canadese Ambassadeur een partnerschap bezegelen als eerbetoon aan de vele geüniformeerde Canadese soldaten die de strijd rond Zonnebeke hebben meegemaakt. In het museum zelf kunnen de bezoekers nu al een afdeling van deze samenwerking bekijken in een aparte ondergrondse zaal.

“Deze plaats maakt nog steeds veel emoties los. Vandaar dat we willen investeren in herdenking en educatie”, aldus Fantino. “We mogen niet vergeten wat hier gebeurd is en we moeten de geschiedenis overdragen aan jonge generaties.”

Zonnebeke en MMP1917 gaan nu werk maak van een Canadian Remembrance Trail, met het museum als startpunt. Het wordt een route langs alle belangrijke Canadese monumenten en slagvelden in de regio. Er worden ook educatieve pakketten, een gids en infopanelen gerealiseerd.

Canada had een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog: 60.000 Canadezen lieten het leven, onder wie heel wat in de Westhoek. Flanders Fields is dan ook een belangrijke symbolische plaats voor Canada.

(ZB/BELGA)