Canada onthult Memorial Garden in Zonnebeke

© ZB
Redactie KW

In het Memorial Park in Zonnebeke is donderdag de Memorial Garden van Canada onthuld. Burgemeester Dirk Sioen, de Canadese ambassadeur Olivier Nicoloff en Sherry Romanado, parlementair secretaris voor de Canadese minister van veteranenzaken, knipten plechtig het lintje door.

Canada is volop bezig met de herdenking van zijn slachtoffers die omkwamen tijdens de derde Slag bij Passendale, precies honderd jaar geleden. In het kader daarvan werd een Memorial Garden in het Memorial Park van Zonnebeke ingehuldigd. In dat park zijn er zeven tuintjes in de vorm van een poppy aangelegd, voor ieder land dat deelnam aan de slag bij Passendale. Ieder land kan dat tuintje vrij invullen, maar er moet woord, beeld en planten aan te pas komen. Canada mocht het zesde van zeven tuintjes donderdag inhuldigen.

Het tuintje is aangelegd met donkere stenen en vegetatie uit alle uithoeken van Canada. Symbolisch, want de soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten kwamen van over heel Canada. Op enkele cederplanken staat het gedicht “Passchendaele 1917” van Harry Amoss. Aan de andere kant staat een granieten rots die de ruwheid van het slagveld moet uitbeelden. Er staan enkele veren op en er staan ook metalen veren tussen de bodemstenen. “Die symboliseren de gevallen soldaten. Bovendien heeft de veer voor alle inheemse volkeren een speciale betekenis, een van moed en spiritualiteit. De veer verbindt dus alle Canadezen”, aldus kunstenares Heather Carroll.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier