Canada Gate in Passendale

© ZB
Redactie KW

Onlangs werd een metalen poort van enkele meters groot geplaatst aan het Crest Farm Memorial in de Canadalaan te Passendale. Het gaat om een symbolische verwijzing naar de aankomst van de Canadezen in 1917.

Er bestaan twee dergelijke poorten, sinds kort werd er ook een geplaatst in Halifax in Canada, de plaats van waaruit de meeste soldaten vertrokken naar WOI. In Groot-Zonnebeke vinden tussen 8 en 12 november heel wat plechtigheden en andere activiteiten plaats. Het Memorial Museum Passchendaele 1917, de gemeente Zonnebeke en het GPS 1917 vzw herdenken, in samenwerking met de Canadese en Vlaamse Overheid, de Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917. Deze herdenkingen vormen het einde van de herdenkingsperiode ‘100 jaar Slag bij Passendale’ die op 29 juli van start ging.

Op donderdag 9 november is er om 13 uur de inhuldiging van de Canadese Memoriaal Garden in het kasteeldomein en om 15.30 uur de inhuldiging Canada Gate, Sunset Ceremony aan de Passchendaele Canadian Memorial, Crest Farm. Op vrijdag 10 november is er om 9 uur een herdenkingsplechtigheid op Tyne Cote Cemetery en om 18 uur is er ‘Passchendaele Ceremony’ aan de Passchendaele Canadian Memorial, Crest Farm. De ceremonie start met een ingetogen reflectie bij het Crest Farm Canadian Memorial, gevolgd door een fakkeltocht langs de Canadalaan. De optocht volgt het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale. Na de plechtigheid worden alle deelnemers uitgenodigd op een openluchtreceptie .

Om 20.30 uur is in de Sint Audomauskerk het concert ‘Passchendaele, The End of the Road’. Het concert is dit jaar een ‘Proms’ editie met Alan Brydon (componist van ‘On the Road to Passchendaele’), the Canadian Army Band Musique Royale 22ème Régiment, de Engelse mezzo-sopraan Emma Brown, de Harmonie SintCecilia uit Beselare, Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums en de populaire folkband ‘The Swigshift’. Voor dit concert zijn slechts 280 kaarten beschikbaar.

(NVZ/ foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier