Camille Jonckheere uit Houthulst nam deel aan jongerenproject rond Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Ruim 100 leerlingen uit West-Vlaanderen, Duitsland en Groot-Brittannië namen deel aan een jongerenproject rond de Eerste Wereldoorlog in Langemark. Een van de participanten was Camille Jonckheere uit Houthulst.

Het jongerenproject kaderde in de herdenking van de dood van ongeveer 600 Duitse studenten. Ze sneuvelden precies 100 jaar geleden tijdens een van de eerste confrontaties tussen het Duitse en het Britse leger in Langemark. Volgens de berichtgeving zongen ze ‘Deutschland, Deutschland über Alles’ toen ze hun dood tegemoet gingen. Later werd dit gegeven gretig gebruikt in de propaganda van de Nazi’s. Bij historici wordt het ook wel de Langemark-mythe genoemd.

Syriëstrijders

De bedoeling van het jongerenproject was om jongeren bewust te maken van de gevaren van propaganda. Daarbij werd ook de link gelegd met de Syriëstrijders. Camille Jonckheere uit Houthulst zit in het laatste jaar Latijn-moderne talen aan het College in Ieper. Zij was één van de zes scholieren van haar klas die deelnam aan het jongerenproject. “Tijdens projecten op school zijn we al heel wat aan de weet gekomen over de geschiedenis van WO I”, zegt Camille. “Als kind van de streek kom je niet onbeslagen op het ijs. Toch was dit een unieke en leuke ervaring die zal bijblijven. Het initiatief creëerde een band tussen leerlingen over de landsgrenzen heen. Na afloop wisselden we onze persoonlijke gegevens uit. We zaten duidelijke op dezelfde golflengte, ondanks de taalbarrière. Eigenlijk was het loskomen uit je eigen groep het moeilijkst om contacten te leggen met de anderen.”

Ochtendwandeling

In de workshops koos Camille ervoor om een filmpje te maken. “We hebben de nacht doorgebracht met het maken van beeldjes. Dat stond symbool voor de 600 Duitse studenten die in Langemark sneuvelden. De ochtendwandeling gaf ons als jongeren kansen om dichter bij elkaar te komen”, vervolgt Camille. “Het initiatief had voor mij een belangrijke betekenis. Ook naar de toekomst toe. Het zou wel kunnen dat het mijn toekomstige studiekeuze beïnvloedt. Daarnaast onderscheidt het zich ook van andere manifestaties waar het commerciële een belangrijke impact heeft.”

(pco)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws West.