Cameraploegen en nieuwsgierigen al vroeg op post op Amerikaanse begraafplaats in Waregem

Redactie KW

De Amerikaanse begraafplaats Flanders Field is klaar voor het bezoek van de Amerikaanse president Obama om 10.30 uur. De omgeving is hermetisch afgesloten. Nieuwsgierigen zijn sinds 8.30 uur niet meer welkom.

Rond 7.30 uur was er al grote bedrijvigheid op en rond Flanders Field. We zagen een horde Amerikaanse soldaten uit een busje stappen en tv-ploegen verdrongen elkaar voor de toegangspoort. Een daarvan was Grand Lille TV, een televisiestation dat de omgeving van Rijsel covert. “Normaal komen we in België niet verder dan Doornik, Moeskroen en één enkele keer Menen. Maar met dit uitzonderlijk bezoek in Waregem konden we uiteraard niet achterblijven”, aldus de journaliste van dienst. Om 7.30 uur en 8 uur ging de driekoppige ploeg van Grand Lille TV live de ether in van aan de toegangspoort tot het kerkhof.

Tuinman ruimt laatste minuscule vuiltjes op

Van dan af werden alle journalisten – er zouden er slechts 14 (vooral tv-ploegen) zijn toegelaten – gesommeerd zich naar het perspunt te begeven. Nieuwsgierige burgers, met enkelingen uit Noord-Frankrijk, volgden gedwee de richtlijnen van de politie op. Sinds 8.30 uur is de omgeving van de begraafplaats hermetisch afgesloten.

Terwijl Amerikaanse militairen uit een busje stapten, was een van de tuinmannen vanmorgen nog de laatste minuscule vuiltjes van het gazon en de steentjes aan het harken die naar het kerkhof leiden. “De laatste puntjes op de i zetten”, aldus de man, die eigenlijk niet met de pers mocht praten. “Waar ik de plechtigheid zal volgen? Vraag met dat deze namiddag nog eens”, lachte hij.

The Beast al gezien

In de Bosstraat, een van de straten die aan het kerkhof grenzen, gonsde het intussen van de geruchten. Een van de buren zou een sluipschutter in de tuin hebben liggen. Een andere passant meende vanmorgen op de autosnelweg The Beast, de gepantserde limousine van Barack Obama, gezien te hebben op de E17. Feit is dat politie en veiligheidsdiensten sinds 8.30 uur onophoudelijk patrouilleren in de straat, zowel te voet als met combi’s. We zien ook wagens van veiligheidsagenten op strategische plaatsen staan.

Vriendinnen volgen gebeuren in ‘loge’

Hedwige Demeyer, die in de aangrenzende Fazantenlaan woont, vindt het jammer dat de schoolkinderen die jaarlijks op Memorial Day het Amerikaans volkslied brengen dit keer niet zijn toegelaten op de begraafplaats. “Die kinderen zijn onze toekomst. Ik had het hen van harte gegund. Maar ja, als zelfs de burgemeester niets aan de situatie kan veranderen…”

Sophie-Anne Hemeryck uit Zulte en Maryse Goeminne (Wielsbeke) zitten om 10.30 uur in de gedroomde loge: de zolderkamer van een vriendin waarvan de ramen uitgeven op de inrit van de begraafplaats. “Het is daar op dit moment echt drummen”, lacht het duo, “want er zitten onder meer twee tv-ploegen beelden te schieten.” Het mag duidelijk zijn: iedereen is klaar voor het bezoek van ‘s werelds machtigste man.

(TVW)