Burgemeester Heuvelland : “Geen financiële middelen voor grote herdenking”

Redactie KW

De gemeente wil wel de opening van het nieuwe bezoekerscentrum koppelen aan de herdenkingsplechtigheden in 2017, wanneer de 100ste mijnenslag wordt herdacht.

Heuvelland heeft voorts geen grootse plannen voor 2014. “Er waren plannen om in november 2014 een evenement op te zetten rond de Duitse invasie in Wijtschate, maar als er nog iets zal komen dan zeker niet van de grootte die we in het dossier hadden voorzien,” zegt Stefaan Decrock, cultuurambtenaar van de gemeente. Burgemeester Lewyllie benadrukte alvast dat de gemeente Heuvelland zich geen herdenkingsactivieiten kan veroorloven als bijvoorbeeld Ieper, Zonnebeke of Ploegsteert. “Daar hebben wij de financiële middelen niet voor.”

Gemeente financieel niet gezond

Ook vanuit de provincie kwam ondertussen reactie op de financiële sitiuatie van de gemeente. De provinciegouverneur heeft vragen over het negatief resultaat op de jaarrekening van 2012 en vraagt aan de gemeenteraad een grondig onderzoek op te starten om dit negatief resultaat te duiden en ook passende maatregelen te nemen. Burgemeester Lewyllie hoopt daarvoor op meewerking van de oppositie. De komende jaren zal het een grote uitdaging worden om de financiële toestand van de gemeente gezond te krijgen. “Omdat we vinden dat iedere inwoner het recht heeft om te weten hoe het zit met de financiële toestand van de gemeente, willen we op een aantal info-avonden de toestand uitleggen.,” vertelt schepen Wieland De Meyer.

(MD)