Bunker uit Eerste Wereldoorlog in Oostnieuwkerke deels gesloopt

Redactie KW

De bunker langs de Vyvestraat ligt dichtbij de WO I-fietsroute, maar wordt er niet in opgenomen. Hij is goed om gesloopt te worden en dit wellicht uit zuiver geldgewin.

Het gaat om een bunker van de Flandern I-Stellung. De constructie speelde een grote rol tijdens de gevechten om de Most (begin oktober 1918). Meer informatie over de bunker zelf kan je vinden in de inventaris van het bouwkundig erfgoed en van het Wereldoorlogerfgoed.

Enige tijd geleden werd het perceel waar de bunker op staat eigendom van dhr. Denecker uit Diksmuide. Het huis werd afgebroken. Het was de bedoeling om meteen de bunker af te breken maar die stond blijkbaar te dicht bij de aanpalende buur. Het aanpalende stuk grond werd kort daarna ook verkocht met de bedoeling om alles af te breken en die gronden te verkavelen. Dhr. Denecker gaf dit voorjaar te kennen dat hij aan de bunker niet zou raken, hij hield woord maar verkocht beide percelen iets later aan een evenementenbureau uit Roeselare. De nieuwe eigenaar biedt het dubbele perceel nu via een immobiliënkantoor te koop aan maar kreeg bij de gemeente Staden geen sloopvergunning.

Sloop

Wellicht om financiële redenen werden vorige week de grote middelen ingezet, en werd met een grote kraan overgegaan tot de niet-toegestane sloop van dit stukje erfgoed. Als gebrek aan respect voor hen die hier gevochten hebben en gesneuveld zijn, kan dit tellen. Een alerte voorbijganger kon nog de gemeentediensten verwittigen die meteen een PV lieten opstellen. Echter, het kwaad is geschied, van de bunker rest nog een deel over, de rest is vergaan tot puin en staal.Wellicht komt de eigenaar er van af met het betalen van een geldboete, want herstellen in de oorspronkelijke is geen optie meer. (KJ)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare