“Brugge ruikt naar riool”, meent historicus en tv-maker Maarten van Rossem

Redactie KW

De Nederlandse historicus, tv-figuur, Amerika-kenner, historicus en algemeen erkende ‘brompot’ Maarten van Rossem liet zich maandagavond in Reyers laat nogal negatief uit over Brugge als historische stad.

“We hadden de indruk dat er sinds de 13de eeuw niet meer getimmerd is aan het rioolstelsel van Brugge”, zei Maarten van Rossem. “Het ruikt er heel erg naar riool. En dan druk ik mij nog heel parlementair uit”, zei hij. De Nederlandse tv-figuur en historicus was te gast in Reyers laat naar aanleiding van een reeks over 6 Europese steden die hij samen met zijn broer – historicus- en zijn zus – kunsthistorica – bezoekt. Brugge is een van die zes steden. Maar was niet een eerste keuze.

“Mijn zus wou naar Gent, naar het Lam Gods, maar dat was in restauratie. En dan kozen we maar voor Brugge. Maar dat is niet echt meegevallen”, legde van Rossem uit.

Zus en broers van Rossem: Sis , Maarten en Vincent in Hier komen de van Rossems. (Foto NPO)

“Ik vind die karretjes levensgevaarlijk. Je staat op de Markt naar een gevel te kijken en ineens dendert achter je zo’n karretje. Nee, ik moet ze niet…” zei hij over de koetsen.

Hij noemde Brugge een toeristenfuik. “Een middeleeuwse stad die gebouwd werd in de 19de eeuw”, vatte hij samen.

Reyers laat liet een een fragment zien uit de aflevering ‘Hier zijn de Van Rossems’ over Brugge. Bij hun bezoek aan het Provinciaal Hof waren de van Rossems toch wel onder indruk van het gebouw. “Dat is nog wat anders dan de Ridderzaal bij ons”, zei broer van Rossem.

Of de reeks ook op Canvas zal te zien zijn, is niet bekend. Vrijdagavond 6 februari start de reeks ‘Hier zijn de Van Rossems’ op Nederland 2 om 20.50. De aflevering over Brugge is te zien op 20 februari.

Naast Brugge en Maastricht krijgen ook nog Rotterdam, Naarden, Dordrecht en Essen in Duitsland de van Rossems op bezoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier