Bronzen Vaubanmaquette officieel voorgesteld

V.l.n.r. Frank Dhondt, Philippe Despriet, Griet Vanryckegem, Martine Fournier, Mieke Syssauw, Peter Berghman, Frank Vanraes, Martine Vanryckeghem (provincieraadslid West-Vlaanderen) en Katherine Plasschaert (Assistent Gouverneur Rotary). © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De maquette krijgt in het voorjaar een plaats vlakbij de Grote Markt. Dit project kwam er op initiatief van Frank Dhondt, voorzitter van Rotary Club Menen.

Het was de wens van Frank Dhondt om een bronzen stadsmaquette van de Vaubanvestingen te laten maken. “Dankzij meester-chocolatier Frank Dhondt van Chocolaterie Vereecke uit de Barakken werd er in augustus van vorig jaar al een proefmaquette in chocolade geboetseerd“, zegt Frank Dhondt .

Deze chocolade proefmaquette kreeg samen met oud-museumdirecteur Jan Yperman zijn uiteindelijke vorm. “Deze maquette werd door artistiek bronsgieter Peter Berghman vereeuwigd in het brons”, aldus Frank.

Kopergravure

Voor het ontwerp werd de kaart van de Parijse geograaf Baillieu uit 1708 gebruikt. “Die kopergravure bevindt zich in de collectie van het stadsmuseum ‘t Schippershof en toont haarfijn de Vaubanvestingen van Menen die gerealiseerd werden tussen 1679 en 1689. Menen telde toen vier stadspoorten, het vestingtracé had een omtrek van 3 km en bestond uit 11 bastions.”

“De maquette krijgt in het voorjaar een plaats vlak bij de Grote Markt”

“Daarnaast waren er heel wat buitenversterkingen zoals het hoornwerk van Halluin en een binnenvesting, een zogezegd retranchement waar de Geluwebeek de stad in liep”, vertelt Philippe Despriet, archeoloog en auteur van diverse publicaties over de geschiedenis van Frans-Vlaanderen en specialist onderzoeker van diverse vestingsteden. Hij is dus dé specialist van Menen en zijn Vaubanvestingen.

Bestemming

“Op de maquette komen ook de Leie, de St-Jans- en Geluwebeek, het volledige stratenpatroon en enkele belangrijke gebouwen zoals het stadhuis en belfort, St.-Vedastuskerk, St.-Franciscuskerk en -klooster, militaire infrastructuur zoals kazernes en arsenaal. Al deze elementen die aanwezig zijn op de historische kaart werden overgenomen in reliëf op de maquette“, weet Philippe.

Dit project, dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en de stad Menen, werd op vrijdagmiddag 23 maart in feestzaal Ter Biest in aanwezigheid van burgemeester Martine Fournier, schepen van Cultuur Griet Vanryckegem, schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Syssauw en provincieraadslid Martine Vanryckeghem voorgesteld.

De gloednieuwe maquette in brons met de afmetingen 100 cm op 80 cm krijgt in het voorjaar een plaats vlakbij de Grote Markt van Menen, op het verkeersvrije pleintje tussen het stadhuis en het postgebouw. De maquette zal worden verankerd in een sokkel en in een later stadium is het de bedoeling de maquette te integreren op of nabij de nieuwe Leiebrug in de Rijselstraat”, besluit Frank Dhondt. (NVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier