Britse royal op bezoek in Zeebrugge en Brugge

Links herkennen we de Britse Princess Royal Ann. © (SR)
Redactie KW

Naar aanleiding van 100 jaar raid op Zeebrugge op 23 april 1918, was Princess Ann zaterdag op bezoek Zeebrugge en Brugge.

In Zeebrugge woonde ze een herdenkingsmoment bij aan het monument van de Sint-Georgesday. Daar werden de vele Britse slachtoffers herdacht die om het leven kwamen toen ze de haven van Zeebrugge geblokkeerd hadden voor het Duitse Marinekorps.

Na Zeebrugge ging het richting Brugge waar in het Provinciaal Hof de expo Slag om de Noordzee 1914-1918 officieel geopend werd. Het publiek zal deze expo kunnen bezoeken vanaf nu maandag en dit nog tot 31 augustus.

Princess Ann was vergezeld van Armin Laschet, de Minister President van Nordrhein Westfalen, Minister van Defensie Steven Vandeput en Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer die de beschermprocedure toegelicht heeft voor de wrakken van de UB29, de Bralebas en de HM Motor. Voor het bezoek aan de expo kon Princes Ann eerst nog een aantal gasten begroeten waaronder Randolph Churchill, de achterkleinzoon van Winston Churchill.

De Princess kreeg een korte rondleiding op de expo waarbij ze vol interesse was. Het Duitse Marinekorps had tussen 1914 en 1918 maar liefst 2.550 schepen van de geallieerden tot zinken gebracht. De oorlog op zee is een onderbelicht thema dat nu de volle aandacht zal krijgen. Na haar bezoek werd Princess Ann nog uitgenodigd om het gulden boek te ondertekenen.

De Princess Ann was reeds van vrijdagavond in Brugge en sliep in het Grand Hotel Casselbergh waar aan de gevel van het hotel een plaket ingehuldigd werd naar aanleiding van het verblijf van de Engelse Koning Charles II van 1656 tot 1659 waar ook regimenten gestationeerd waren. Deze namiddag waren er nog plechtigheden gepland in Blankenberge.

(SR/foto SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier