Britse jongeren trappen groot WO I-kunstproject op gang

© Foto EF
Redactie KW

Dertig Britse jongeren hebben woensdagochtend het kunstherdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog “ComingWorldRememberMe” op gang getrokken.

“ComingWorldRememberMe” is een beeldenproject van vzw Kunst van Jan Moeyaert en kunstenaar Koen Vanmechelen. Het project kadert in het herdenkingsprogramma “GoneWest” van de provincie West-Vlaanderen. De jongeren maakten de eerste dertig van in totaal 600.000 kleibeeldjes.

Slachtoffers van Eerste Wereldoorlog

Met vaste en mobiele workshops gaan de bedenkers en de provincie op zoek naar 600.000 mensen die een kleibeeldje willen fabriceren. Die zullen symbool staan voor alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. “We willen hiermee alle generaties verbinden en hen doen nadenken over oorlog”, duidt Jan Moeyaert. “De kleibeeldjes, een foetusachtige creatie, krijgen een unieke duimafdruk en een tag met de naam van de maker en een slachtoffer van de eerste wereldoorlog.”

Cameronkids

Dertig Britse jongeren, ook wel ‘Cameronkids’ genoemd omdat de Britse premier David Cameron geld uittrekt om hen te laten kennismaken met de frontzone, gaven woensdag de aftrap. Ze testen de installaties en workshops uit voor de 9.000 Britse leerlingen en de vele honderdduizenden mensen die later ook nog een beeldje zullen maken.

Dit jaar komen er drie vaste werkateliers: in Schore bij de vzw Kunst, in Hasselt in het atelier van Koen Vanmechelen en in Nieuwpoort in het oude munitiedepot Bommenvrij. Daarnaast trekt er ook een mobiele installatie door Vlaanderen.

(Belga)