Britse gemeente Richmond wil Memorial voor Belgische vluchtelingen WOI

Het monument zou worden opgericht in de Warren Gardens, in de buurt van de voormalige munitiefabriek. © crowdfunder.co.uk
Redactie KW

De gemeente Richmond in Groot-Brittannië is een fondsenwervingscampagne gestart om een Memorial te kunnen oprichten voor de Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog.

Het monument zou komen in de deelgemeente East Twickenham, waar honderd jaar geleden duizenden Belgen heen vluchtten. Dat meldt de lokale krant Richmond And Twickenham Times. “Tijdens de oorlog heeft de munitiefabriek van Richmond zo’n 6.000 Belgische vluchtelingen gerekruteerd. Het dorp was zodanig veranderd dat we het ‘het Belgische dorp aan de Thames’ noemden“, verklaart Helen Baker, verantwoordelijke voor het project in de krant.

De gemeenteraad van Richmond maakte 5.000 pond (zo’n 6.800 euro) vrij voor de oprichting van het monument. Er kon ook al 1.200 pond (1.630 euro) verzameld worden bij particulieren. Maar de initiatiefnemers van het project hopen nog zo’n 9.150 pond (12.440 euro) te vinden. Het monument zou worden opgericht in de Warren Gardens, in de buurt van de voormalige munitiefabriek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen duizenden Belgen op de vlucht naar Frankrijk of Groot-Brittannië. Het crowdfunding project kan je hier bekijken. Het toont ook enkele foto’s uit die bewuste periode.

(Belga/FJA)