Brit koopt Iepers oorlogsmuseum

Redactie KW

Het private Ramparts War Museum aan de Rijselpoort wordt dit weekend opgedoekt. De Brit Glenn Hulse kocht de volledige collectie om het tentoon te stellen in een nieuw oorlogsmuseum aan de andere kant van het Kanaal.


De collectie van het Ramparts War Museum was het levenswerk van Filiep Vanzieleghem, die in 2008 overleed. Zijn weduwe Fabienne Teirlinck, die ook het aanpalende café ‘t Klein Rijsel uitbaatte, zette zijn werk voort, maar kreeg een interessant aanbod van de Brit Glenn Hulse die de hele collectie wilde kopen.

Fervent verzamelaar

Dit weekend streek Glenn Hulse met een team van zes man sterk neer in Ieper om het museum te ontmantelen en naar Engeland te verhuizen. “Ik ben al een fervente verzamelaar van WO I artefacts sinds 1982”, vertelt Glenn Hulse. “Filiep en Fabienne leerde ik kennen in 2003. Iedere keer ik in Ieper was, toch zeker vijf keer per jaar, bracht ik hen een bezoekje. Toen Filiep overleed en Fabienne iemand zocht om de collectie te kopen heb ik meteen gezegd dat ik interesse had.”

Brit koopt Iepers oorlogsmuseum


“In het begin heb ik nog wat de boot afgehouden”, zegt Fabienne. “Ik wilde uit respect voor Filiep de collectie in Ieper houden tot de eeuwherdenking. Nu het zover is, is de tijd gekomen om er afscheid van te nemen. Maar ik weet dat het in goede handen is. Filiep zou het zo gewild hebben.”

Brit koopt Iepers oorlogsmuseum


In welke Britse stad de collectie komt is nog niet duidelijk. “Ik heb twee locaties in het vizier : Worridgeshire en Doncaster”, zegt Glenn. “De bedoeling is dat de collectie samengevoegd wordt met vijf andere collecties en zo het grootste oorlogsmuseum van Europa wordt.”

Fabienne (51) laat ook het café ‘t Klein Rijsel over. Vanaf 2 januari komen de nieuwe uitbaters Edwin Benoot en Carine Pattyn achter de tapkraan staan.

(TOGH)