Bourgeois trekt 175.000 euro uit voor restauratie veldhospitaalbarak in Poperinge

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) trekt 175.000 euro uit voor de restauratie van de veldhospitaalbarak aan kasteel De Lovie in Poperinge.

Dat meldt zijn kabinet maandagmiddag. De barak is wellicht de laatst bewaarde barak uit de Eerste Wereldoorlog.

De restauratie focust op het herstel van het constructiesysteem: de barak wordt volledig gedemonteerd en de delen waaruit ze is samengesteld worden elk op zich gerestaureerd met maximaal behoud van oorspronkelijk materiaal. Daarna wordt de barak opnieuw samengesteld en heringericht op de site van de Lovie, dat momenteel fungeert als een centrum voor mensen met verstandelijke beperking.

Onthaalruimte voor kasteelbezoekers

De veldhospitaalbarak in kasteel De Lovie werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadien werd ze vooral gebruikt voor de verzorging van tuberculosepatiënten. “Na de restauratie wordt de barak opengesteld voor het publiek”, aldus minister Bourgeois. “Het is de bedoeling dat bezoekers aan de site van kasteel De Lovie daar worden onthaald. Daarnaast zal een deel van de barak in gebruik blijven als opslagplaats voor landbouwmaterieel van De Lovie.”

In september 2013 ging de minister nog persoonlijk een kijkje nemen bij De Lovie.

(Belga)