Boek van Guido Dekeyrel zet Kortrijkse Gravenkapel in nieuw licht

Auteur Guido Dekeyrel in het midden met links David Becquart en Jacqueline De Winter, die ook een belangrijke bijdrage leverden. © NOM
Redactie KW

De Gravenkapel in de Kortrijkse O. L. Vrouwekerk is voor velen wel het mooiste historisch monument van Kortrijk. Er is al veel over gepubliceerd, maar nu doet Guido Dekeyrel er een boek bovenop met heel wat kritische vragen. Waarom staat iemand onterecht als graaf afgebeeld? Waarom is er een echte graaf ‘verdwenen’? Waarom is een gravin twee keer afgebeeld? En wie is de ‘ontbrekende heilige’? Het pas voorgestelde boek ‘De Graven(kapel) van Kortrijk in een nieuw licht’ is alvast het resultaat van een boeiende speurtocht.

Guido Dekeyrel (63) groeide op in Heule. Van de laagste bediende bij de NMBS klom hij op tot IPB (Inspecteur van de Beweging). Hij was onder meer stationschef in Mol, Oudenaarde en Kortrijk waar hij zijn loopbaan beëindigde. Een mooi parcours, maar niettemin werd zijn loopbaan naar eigen zeggen ‘door de politiek gekraakt’. Stof voor een volgend boek, zegt hij zelf…

Naast zijn beroepsactiviteit had hij een brede interesse. Zo was hij tientallen keren reisgids in heel Europa, maar ook door landen als China, Vietnam, Rusland tot Iran. “Ik was graag licentiaat geschiedenis geworden, maar dat zagen mijn ouders – vader werkte ook bij de Spoorwegen – niet zitten.”

Intussen is Guido ook officieel erkend gids in Kortrijk en Wevelgem. In die functie loodste hij geregeld groepen naar de O. L. Vrouwekerk en de Gravenkapel. Hij werd coördinator van de werkgroep Onthaal en Info voor de kerk, een taak waarin hij nu een sabbatjaar genomen heeft. Ook is hij orgelist geweest in Spiere-Helkijn. Guido is getrouwd met Maud Vandoorne. Ze zijn de ouders van Angélique, secretaresse van burgemeester Van Quickenborne. Ze wonen nu in Oostende, maar hebben nog een pied-à-terre in Kortrijk in de Vanden Peerenboomlaan. “Om op de twee kleinkinderen te passen…“, verduidelijkt het koppel.

Kapel vol mysteries

“De kerk en de Gravenkapel zitten vol mysteries”, zegt Guido Dekeyrel. “We weten zelfs niet goed hoe ze eruitzag voor de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, laat staan de voorgaande eeuwen.”

De Gravenkapel is rond 1370 gebouwd door graaf Lodewijk van Male. Hij gaf zijn hofschilder Jan van der Asselt de opdracht om een portrettengalerij te schilderen. Die portretten overleefden allerlei oorlogen, maar raakten ook zwaar beschadigd. Pas in het midden van de 19de eeuw werden ze herontdekt. Er gebeurde een restauratie rond 1870, maar sindsdien blijven er tot vandaag vele mysteries onopgelost…

“Dat fascineerde mij”, zegt Guido Dekeyrel. “In 2012 verscheen het boek De graven van Vlaanderen van historicus Edward De Maesschalck, met onder meer de portrettenreeks in de Gravenkapel. Met een prijsvraag in de Kortrijkse Stadskrant kon je toen het boek winnen. Ik was een van de winnaars… Bij het lezen van het boek werd ik uitermate geboeid door het verhaal van die graven, maar hoe meer ik las, hoe meer vragen ik mij stelde.” Zo ontdekte Guido dat ene Willem van Dampierre nooit graaf is geweest maar wel afgebeeld is, terwijl graaf Willem Clito wel graaf is geweest en niet afgebeeld is.

Fouten rechtzetten

Guido Dekeyrel besloot om zelf op onderzoek te gaan en deed hiervoor een beroep op een paar specialisten. David Becquart uit Menen is, ondanks een visuele handicap, bijzonder bedreven op het vlak van heraldiek. Zijn onderzoek wees uit dat de wapenschilden in de Gravenkapel heel wat vragen oproepen…

Ook uit de kleding van de afgebeelde graven kon een en ander afgeleid worden en hiervoor kwam de auteur terecht bij Jacqueline De Winter uit Kortrijk, gepensioneerde lerares en ook actief als stadsgids. Haar interesse gaat onder meer naar historische klederdracht. Daarbij is er nog Wim Vandamme die alle wapenschilden in het boek hertekende en ook de lay-out verzorgde.

Naast de vele vragen die Guido Dekeyrel en zijn medeauteurs stellen en soms ook beantwoorden, durven ze het zelfs aan om op het eind ideeën te lanceren om in de Gravenkapel fouten recht te zetten… Ze stellen zelfs voor om graven een andere plaats te geven en een ontbrekende heilige – volgens hen de H. Catharina van Alexandrië – toe te voegen.

“Nee, het is niet ons idee om de portretten letterlijk te herschilderen, we zouden niet durven”, zegt de auteur lachend. “We doen het in het boek alleen op papier, met photoshop, met dank hiervoor aan mijn eigen tante Hilde Beernaert uit Heule.” (Noël Maes)

Het boek ‘De Graven(kapel) van Kortrijk in een nieuw licht’ is door Guido Dekeyrel uitgegeven in eigen beheer, met de steun van de stad Kortrijk, ‘t Veer in Menen en de parochiale werken van de O. L. Vrouwekerk. Het boek telt 174 bladzijden en kost 30 euro. Het is enkel te verkrijgen bij de auteur, Minister Vanden Peereboomlaan 23 in Kortrijk – guido.dekeyrel@telenet.be – tel. 056 32 03 74.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier