Boek ‘Menin Road – Ypernstrasse. De Meense Weg 1914-1918’ voorgesteld

Steven Vandenbussche (conservator MMP 1917), Dirk Sioen, burgemeester van Zonnebeke, Youro Casier, burgemeester van Wervik, schepen Jef Verschoore en Griet Van Ryckeghem, dienst cultuur Menen. © dvdb
Redactie KW

In het Hooge Crater Museum werd het boek over de Eerste Wereldoorlog in onze regio, of hoe de weg Menen-Ieper een primordiale rol speelde in de strijd in en om Ieper, voorgesteld.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen vier steden die op de weg Menen-Ieper liggen: Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper. De vier gemeenten willen in het kader van het provinciale Gone West-herdenkingsprogramma en met de financiële steun van Vlaanderen, tijdens de zomer van 2016 een cultureel-toeristisch project ontwikkelen langs de weg Menen-Ieper waarbij de plaatselijke verenigingen een belangrijke rol zullen spelen.

De vier gemeenten wensen dat de activiteiten die rond het cultureel-toeristische project zullen ontwikkeld worden, in hun historische context geduid worden. Aan een vijftiental specialisten werd gevraagd om een leesbaar en goed geïllustreerd standaardwerk te schrijven over de weg Menen-Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor het eerst wordt een klaar en duidelijk overzicht gegeven van wat zich heeft afgespeeld van Menen tot Ieper in de Eerste Wereldoorlog.

Historisch verantwoord

Vijftien artikels geven een kleurrijk en historisch verantwoord inzicht over de betekenis van de weg Menen-Ieper. Het vertelt een brok geschiedenis waarbij plaatsnamen als Koelenberg, Nieuw Kruiseke, De Deimlingsecke of de Oude Hond niet onbekend in de oren klinken. Diverse aspecten worden aangebracht. Hoe kwam het dat de Duitsers bleven steken ter hoogte van Zillebeke en Het Hooge? Wat was de rol van het landschap in de oorlog? Wat was het lot van de kwartiergemeente Geluwe? Hoe zag de kantonnementstad Menen er tijdens de oorlog uit? Alles doorspekt met gedichten van bekende poëten die hun lotgevallen neerpennen tijdens hun aanwezigheid.

Het boek stond onder de redactie van Vincent Verbrugge (directeur Tabaksmuseum), Katrijn Decuypere en Daisy Lapeire (dienst erfgoed) en kon rekenen op de medewerkers van het Ieperse In Flanders Fields Museum en het Memorial Museum Passchendaele 1917 van Zonnebeke. Een belangrijke inbreng kwam er van specialisten als Dirk Decuypere, Roger V. Verbeke, Donald Buyze en Raoul Masschelein.

Het boek kost 25 euro, telt 276 pagina’s en honderden illustraties en kan vanaf 10 november 2015 verkregen worden op volgende plaatsen: balie Dienst voor Toerisme/Tabaksmuseum (Koestraat 63), openbare bibliotheek (Wervik en Geluwe) en onthaal gc Forum (Speiestraat 16).

(dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier