Boek en tentoonstelling vertellen over 200 jaar Damse Vaart

Redactie KW

De gedeputeerde voor Waterbeleid Bart Naeyaert en burgemeester van Damme Joachim Coens stelden beide vrijdag voor.

De oorsprong van de Damse Vaart is grotendeels te danken aan de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Die zocht een goede verbinding tussen Duinkerke en Antwerpen en liet daarom werk maken van een verbinding van Brugge, via Damme, naar Sluis en Breskens. Door zijn nederlaag in Waterloo in 1815 kon Napoleon zijn werk niet afmaken, maar de Nederlandse koning Willem I pikte de plannen op en voerde ze verder uit. Uiteindelijk werd de Vaart pas volledig gerealiseerd in 1857. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde van de rechtstreekse waterverbinding tussen Brugge en Sluis.

Die rijke geschiedenis wordt nu verteld in een gratis tentoonstelling in het gotische stadhuis van Damme. “De vaart evolueerde van militair, economisch, strategisch utilitair naar romantisch, cultureel, recreatief, en landschappelijk. De geschiedenis van de vaart is eerder conflictueus, het heden harmonieus”, vatte burgemeester Coens samen. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 13 september.

Wie nog dieper in de geschiedenis wil graven kan ook het nieuwe boek ‘De Damse Vaart’ kopen. Het gaat om de jongste publicatie in een boekenreeks van de provincie West-Vlaanderen die al in 1819 aangeduid werd als beheerder van de vaart. Dat veranderde pas recent. Nu staat Waterwegen en Zeekanaal daarvoor in.

De komende weken zijn er ook nog heel activiteiten gepland om die historische verjaardag te vieren.

(BELGA)

>> Alle info is te vinden op www.brugseommeland.be/nl/200jaardamsevaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier