Bizar: groot gat in Ieperse akker nadat WOI-tunnel instort

Redactie KW

In Zonnebeke werd dan weer het stoffelijk overschot van twee soldaten ontdekt.

WOI-gids Simon Louagie ontdekte na een tip van een collega een groot gat in een akker ter hoogte van het ‘kraterbos’ bij Bellewaerde Ridge in Ieper. “Het gat is ongeveer 4 op 2 m groot en 2 m diep. Deze regio staat bekend voor verschillende tunnels, die ongeveer 10 meter onder de grond lopen en gebruikt werden door soldaten om mijnen te laten ontploffen onder de vijandelijke stellingen tijdens WOI.”

Jan Decorte, erfgoedconsulent van CO7, ging een kijkje nemen. “De houten constructie aan de bovenkant van de tunnel had het begeven, waardoor dit gat ontstond”, aldus Decorte. “Via deze tunnels werd munitie getransporteerd onder de Duitse linies richting de nabijgelegen krater, waar de munitie destijds ontploft is. Om hier iets te vinden, moeten we al tot 5 m diep graven. Dat is niet evident, want er moet rekening gehouden worden met de veiligheid. Daarom zullen we hier geen opgravingen doen. Bovendien moet de landbouwer zich hier ook in kunnen vinden. De put wordt wellicht gewoon dicht gegooid.”

“Dat gebeurt wel vaker in de streek, zonder dat veel mensen hiervan afweten”, aldus Louagie. “Er liggen nog drie Britten in deze tunnels. Ze werden er levend begraven nadat de Duitsers een deel van de tunnels hadden laten ontploffen. Ik neem geregeld groepen mee naar deze plaats en vertel hun verhaal. Ik zal de familie schrijven over de vondst van dit gat. Jammer dat de site niet opgegraven wordt.”

Aan de Tresoriersstraat in Zonnebeke vonden arbeiders onlangs het stoffelijk overschot van twee WOI-soldaten. “De resten werden opgegraven en worden onderzocht, meer weten we voorlopig niet”, aldus Decorte. Eind vorig jaar legden archeologen er een Duitse bunkerzone bloot vóór de werken van Aquafin, die een nieuwe collector aanlegt tussen Frezenberg en Nonnebossen.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier