Bisschopsportretten terug thuis in Ieperse kathedraal

De schilderijen van de 18 bisschoppen van Ieper kregen een prominente plaats in de kathedraal. © DVDB
Redactie KW

Vrijdag konden de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal de 18 schilderijen van de bisschoppen van Ieper voorstellen, net als een publicatie en een historische tentoonstelling.

Voortaan zijn in de Sint-Maartenskathedraal de 18 schilderijen van de bisschoppen van Ieper te bekijken en te bewonderen. Ieper was van 1559 tot 1801 een bisdom en telde in die periode 18 bisschoppen. De schilderijen van die bisschoppen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de kathedraal, en zijn na ongeveer 200 jaar omzwervingen terug waar ze thuishoren.

In nalatenschap van priester

De schilderijen bevonden zich een tijd bij de zwartzusters Augustinessen in Ieper en doken in oktober 2014 totaal onverwacht op in de nalatenschap van een priester, Emiel Herroelen, om te worden verkocht op een veiling. Dankzij de gebundelde inspanningen van het stadsbestuur en het kerkbestuur konden de schilderijen uit de veiling gehouden worden en E.H. deken Hemeryck kon snel de nodige middelen vrijmaken om de schilderijen terug te brengen. De schilderijen krijgen nu een permanente en prominente plaats in de kathedraal.

Tegelijkertijd werd ook een nieuwe publicatie voorgesteld over de bisschoppen van Ieper. Tot nu toe bestond er geen enkel volledig overzicht, geïllustreerd en gedocumenteerd, van de 18 bisschoppen van Ieper. Tot slot werd ook de historische tentoonstelling 1915-2015 geopend, waarin de situatie van en in de kathedraal tijdens de voorbije honderd jaar wordt geschetst.

(dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier