Bevrijdingstocht met soldaten, veldkeukens en kanonnen trekt deze week van Lo naar Deinze

Redactie KW

De tocht ‘De Bevrijding 1918-2018’ is een organisatie van De Patrouilleurs, onderdeel van het Platform voor Belgische militaire geschiedenis vzw.

Aan de hand van deze historische evocatie willen ze het bevrijdingsoffensief van september 1918 opnieuw onder de aandacht brengen. De zeven dagen durende bevrijdingstocht start op maandag 13 augustus om 9 uur in Lo en eindigt op zondag 19 augustus in Deinze.

Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger, samen met de Britten en de Fransen, het eindoffensief om België te bevrijden. Een groot deel van West-Vlaanderen werd in die strijd betrokken, 13.000 soldaten en duizenden burgers lieten hierbij het leven. Op 10 november 1918 stond het leger na lange uitputtende gevechten voor de poorten van de stad Gent, toen uiteindelijk het verlossende bevel kwam: wapenstilstand om 11 uur.

In hun zog volgt een karavaan materiaal zoals veldkeukens, transportwagens en kanonnen

Op maandag 13 augustus om 9 uur vertrekt een colonne vanuit Lo richting Diksmuide. De tocht eindigt zeven dag later op zondag 19 augustus in Deinze. “Het bevrijdingsoffensief willen we opnieuw onder de aandacht brengen door een historische evocatie, bestaande uit een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918”, zegt David Moortgat van het Platform voor Belgische militaire geschiedenis.

Bevrijdingstocht met soldaten, veldkeukens en kanonnen trekt deze week van Lo naar Deinze

“In hun zog volgt een karavaan materiaal zoals veldkeukens, transportwagens en kanonnen. Deze historische colonne zal dwars door Vlaanderen trekken langs diverse slagvelden uit het bevrijdingsoffensief, van Lo-Reninge via Torhout tot in Deinze. Het wordt een tocht van herdenking en herbeleving.”

Volg de colonne via deze link: http://debevrijding.be/about/track%20and%20trace.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier