Beklijvende slotshow blikt terug op “100 jaar Grote Oorlog” in Veurne

Het dreigende wolkendek droeg zelfs bij aan de sfeer van de slotshow op het Veurnse marktplein. © MVDP
Redactie KW

Even dreigden de weergoden stokken in de wielen te steken, maar met een half uurtje vertraging kon de openluchtvoorstelling toch van start gaan. De donkere, dreigende wolken boven het Veurnse marktplein droegen zelfs bij aan het sfeerbeeld.

Decor, belichting, klank en choreografie van deze totaalevocatie was in handen van Conceptregie Avalon. Vzw Mistral zorgde voor een eigenzinnige danschoreografie. Een levensgroot scherm waarop indringende oorlogsbeelden werden geprojecteerd, diende als achtergrond voor het spektakel van dans, muziek en theater. Het indrukwekkende klank- en lichtspel met rookgordijnen en de zwarte kledij van alle acteurs, dansers en muzikanten schiepen perfect de sfeer rond bezinning, zin en onzin van oorlog.

Links naast het projectiescherm stond Showkorps El Fuerte uit Koksijde opgesteld op een 4 m hoge stellingbouw. Met hun fenomenale slagwerkbegeleiding zetten zij de projectiebeelden en het geluid van de bombardementen nog kracht bij. Op de rechterstelling naast het scherm begeleidde de dirigent van het ‘Veurns Vocaal Ensemble’ 22 leden van het zangkoor. Acteurs van toneelgezelschap Sint-Omaarsgilde uit Beauvoorde brachten verhalen van ‘De Gewone Veurnse Vouwen in de Groote Oorlog’, geschreven en geregisseerd door auteur Jan Dekyvere.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier