Begraafplaats Flanders Field in Waregem opent nieuw bezoekerscentrum

Burgemeester Kurt Vanryckeghem op de openingsplechtigheid. © DJW
Redactie KW

De Amerikaanse begraafplaats Flanders Field in het West-Vlaamse Waregem heeft een nieuw bezoekerscentrum. Dat werd donderdag ingehuldigd.

De inhuldiging donderdag was exact 100 jaar na de start van de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats is de enige begraafplaats voor Amerikaanse gesneuvelden in België. Flanders Field American Cemetery, in het beheer van de American Battle Monuments Commission, is de jongste jaren vooral bekend na het bezoek van oud-president Barack Obama. Na diens doortocht is er echter veel veranderd op de begraafplaats. Zo konden burgers een graf adopteren en is er nu dus ook werk gemaakt van een nieuw bezoekerscentrum in het oud huis van de opzichter. Dat moet zorgen voor een blijvende interesse in de Eerste Wereldoorlog, ook na de herdenkingsperiode, dus na 2018.

In het centrum wordt het verhaal verteld van de Amerikaanse inbreng in de Eerste Wereldoorlog. Er zijn filmpjes te zien en bezoekers kunnen zelf de tijdlijn overlopen van de vier deelnemende Amerikaanse divisies. Er werd gekozen voor een intieme benadering met enkele verhalen van gesneuvelden.

Delegaties van de verschillende geallieerde landen

“Dit is een mooie aanvulling op de begraafplaats”, aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem tijdens de inhuldigingsceremonie die werd bijgewoond door delegaties van de verschillende geallieerde landen. Binnenkort opent aan de hippodroom in Waregem nog een bezoekerscentrum, Hippo War.

Ook daar zal aandacht zijn voor de Amerikanen. “De centra zullen elkaar aanvullen. Er is gezorgd voor een goede symbiose. We gaan ook een pad maken met 411 tegels tussen Hippo War en Flanders Field.” Die tegels staan symbool voor de 368 graven en de 43 vermisten die vermeld zijn op de begraafplaats. De eerste tegel werd overhandigd aan Matthew Lussenhop, chargé d’affaires in België.

Donderdagavond staat er nog een herdenkingsceremonie op het programma waarbij enkele graven belicht zullen worden en na enkele speeches ook brieven van soldaten zullen worden voorgelezen.

(Belga/DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier