Avelgem herdenkt gesneuvelden op Wapenstilstand

Het gemeentebestuur brengt hulde aan de gesneuvelden. © JMA
Redactie KW

Op 11 november brengt Avelgem naar jaarlijkse traditie een eervolle hulde aan diegenen die 100 jaar geleden hun leven lieten op de slagvelden.

Het is een gewoonte dat de gemeente hulde brengt aan alle monumenten en eregraven binnen groot Avelgem tijdens Wapenstilstand. Na een bezoek aan alle deelgemeenten vindt de plechtige misviering plaats, die verzorgd word door de Avelgemse schoolkinderen. Na de misviering ging de delegatie in stoet naar de begraafplaats.

Schepen Annicq Verschuere had het in zijn toespraak over oorlog en zinloos geweld: “Precies 100 jaar geleden, in 1916, vond de grootste dodelijke veldslag van de Eerste Wereldoorlog plaats, de Slag aan de Somme. Een strijd die meer dan 1 miljoen mensenlevens zou eisen in nauwelijks 5 maanden. Een strijd waarbij tijdens de eerste uren 60.000 Britse soldaten het slachtoffer werden en dit alles om 10 kilometer grond terug te winnen op de Duitsers, dit noemen we dan zinloos geweld. Zinloos geweld, dat we vandaag ook kennen als gruwelijke terreur, die vorig jaar, amper twee dagen na 11 november, slachtoffers maakte in Parijs en op 22 maart dit jaar in Brussel. Maar laten we ook de dagelijkse slachtoffers in het Midden-Oosten niet vergeten en de families, met vele kinderen, die op de vlucht naar vrede hun leven laten op zee.”

Avelgem werd zwaar getroffen in 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog, met de gasaanval op het Vermandereplein. Kort nadien trokken de Duitsers zich terug en werd het einde van de oorlog uitgeroepen. Dit zal men in 2018 dan ook op gepaste wijze herdenken. De schepen sprak uit naam van het gemeentebestuur dank uit aan de vele hulporganisaties die op risico van hun eigen leven, hulp en bescherming bieden aan diegenen die in nood verkeren, onder andere het Rode Kruis en de brandweer, maar ook de politiediensten, de vaderlandslievende verenigingen, de harmonie en de directies en leerkrachten van de scholen.

Elk kind legde nadien een witte roos op het graf van de gesneuvelde Avelgemse helden. Na het neerleggen van de bloemenkrans weerklonk te Velde en het volkslied. Ook aan de Engelse graven werd hulde gebracht terwijl de Last Post”werd geblazen. Nadien ging het in stoet terug naar het Gemeentehuis.

(JMA – foto JMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier