Australische leeuwen zijn aangekomen aan Menenpoort in Ieper

Redactie KW

Dinsdag werden de leeuwen op hun sokkels gezet, maar ze blijven wel ingepakt tot op de officiële opening.

In 1936 schonk de burgemeester van Ieper twee grote stenen leeuwen die als ‘wachters’ voor het Australian War Memorial zouden dienen. De leeuwen waren uit kalksteen gekapt en werden aan de Australische regering gegeven als teken van vriendschap. Oorspronkelijk stonden de leeuwen op een sokkel aan beide kanten van de Menenpoort in Ieper. Die poort was een van de enige twee toegangen tot de middeleeuwse versterkte stad. Het was door die poort dat de geallieerde soldaten tussen 1914 en 1918 naar de slagvelden rond Ieper trokken. Na de schenking stonden de leeuwen jarenlang aan de ingang van het Australian War Memorial in Canberra.

Verleden week dinsdag kwamen de ‘Leeuwen van de Menenpoort’ aan in Ieper. Ze bleven er een week veilig opgeborgen in een container waarmee ze de oversteek hebben gemaakt van Australië naar België. Dinsdagnamiddag werden de leeuwen dan op de al gemetste sokkels geplaatst waarna ze terug werden afgedekt, om op 24 april dan feestelijk te worden onthuld.

Van 24 april 2017 tot 11 november 2017 zijn de leeuwen op de brug bij de Menenpoort te zien. Een kleine tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum zal uitleg geven bij de geschiedenis van de leeuwen.

(JL/EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier