Archeologische vondsten uit de late IJzertijd gevonden op verkaveling in Oeselgem

Redactie KW

Op de werf voor een verkaveling in de Catharinastraat hebben archeologen tijdens een vooronderzoek sporen uit de late IJzertijd terug gevonden. Het gaat om potscherven en restanten van een waterkuil en een opslagplaats voor graan. Het zou om de oudste sporen van bewoning ooit in de dorpskern van Oeselgem gaan.

Tijdens het onderzoek werden sporen uit de Ijzertijd (200 voor Christus tot het jaar 0 – nvdr.) terug gevonden. “Het gaat om paalkuilen, een waterkuil en een greppel”, licht archeoloog Maarten Bracke toe. “Bij de paalkuilen onderscheiden we minstens één spieker. Dat is een vierpalige structuur die vroeger als opslagplaats voor graan diende. Verder hebben we nabij die waterkuil ook wat scherven van handgevormde potten gevonden. Het gaat een zeer interessante en waardevolle vondst voor Oeselgem, want het zouden wel eens de oudste sporen van bewoning binnen de dorpskern tot nu toe kunnen zijn.”

Archeologische vondsten uit de late IJzertijd gevonden op verkaveling in Oeselgem

Als de overheid groen licht geeft volgt er midden maart nog een archeologisch vervolgonderzoek, met de kans dat er nog meer ontdekkingen op de site zullen plaats vinden. Bouwheer Luc Taelman heeft er een dubbel gevoel bij. “Enerzijds ben ik enorm gefascineerd door de geschiedenis”, vertelt hij. “Anderzijds is het wel zo dat volgens de wet alle kosten – van opgraving tot catalogisering – voor zo’n archeologisch onderzoek voor rekening van de aannemer en dus mij zijn. Dat kostenplaatje kan flink oplopen.”

(vadu – foto’s NS/Acke & Bracke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier