Archeologisch onderzoek geeft meer info over het Koksijde-Dorp van de middeleeuwen

Archeoloog David Demoen aan het werk. © EDK
Redactie KW

De archeologische opgravingen op het terrein van Colruyt in Koksijde-Dorp betekenen een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar het middeleeuwse Koksijde. Eind oktober werd een eerste fase afgerond. Archeologen van BAAC-Vlaanderen hebben zo’n 720 m² onderzocht. Dit gebeurt in opdracht van Colruyt Group, die er in juni 2018 een nieuwe winkel opent.

“De aangetroffen structuren (grachten, greppels, kuilen) wijzen op een extensieve rurale omgeving en zetten enkele lang verdwenen wegtracés en aansluitende percelering uit de 13de tot de 18de eeuw weer op de kaart”, vertelt gemeentearcheoloog Alexander Lehouck. “Binnen dit stramien werd een rij paalkuilen gevonden, vermoedelijk de paalzetting van een structuur of een omheining. De begraven bodems en vullingen van grachten, greppels en kuilen bevatten veel materiaal, onder andere een 13de-eeuwse natuurstenen vijzel, dierlijke botresten, aardewerk en bouwpuin, waardoor diverse structuren beter gedateerd kunnen worden. Het bouwpuin werpt een bescheiden blik op de architectuur van de bakstenen middeleeuwse kerk in de nabije omgeving.”

Precieze plaats kerk

“Over middeleeuws Koksijde was tot nog toe niet zoveel bekend. Het dorp ontwikkelde zich vermoedelijk in de 12de eeuw, maar verdween begin 18de eeuw volledig onder het zand. Hierdoor zijn maar weinig oude kaarten voorhanden die ons iets kunnen leren. De zoektocht naar tastbare resten ervan gaat al terug tot de jaren 1920. Dankzij de nieuwe gegevens hebben we nu voor het eerst een inzicht in de dorpsstructuur en kunnen we ook de kerklocatie preciezer situeren. Die bevond zich vermoedelijk op de aansluitende percelen ten noorden of noordwesten van het terrein, in de omgeving waar in 2005 de grafplaat van kerkmeester Pieter Missiaen werd gevonden.”

Sinds 2014 is deze grafplaat (1639) in de Mariabidkapel van de Sint-Pieterskerk te bezichtigen. Natuurwetenschappelijke methoden op de bodemstalen zullen meer inzicht verschaffen in het middeleeuwse cultuurlandschap en de landschappelijke evolutie in de omgeving van het verdwenen duindorp.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier