Archeologen vinden oude grafcirkels onder Maurisseplein in Wielsbeke

Floris Beke (rechts vooraan) en zijn team tussen de paalputten. "We moeten hier ook ergens aardewerk vinden, maar dat ligt vermoedelijk onder de Expressweg." © Foto NVR
Redactie KW

Nadat archeologen in juni al een stuk grond aan de Lobeekstraat onderzochten, hebben ze nu nog meer gevonden op het Maurisseplein langs de Expresweg in Wielsbeke.

Sporen van grafcirkels en gebouwen doen de archeologen vermoeden dat het terrein heel aantrekkelijk was : “We kunnen heel veel oude gebouwen reconstrueren. Dit gebied moet heel belangrijk zijn geweest voor onze voorouders”, meent projectleider Floris Beke (31).

Vier weken geleden begon Floris met zijn team op vraag van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), dat de terreinen zal verkopen om er bedrijven op te bouwen, het Maurisseplein te analyseren. “We schrapen eerst de zwarte aarde weg. Als de aarde daaronder geel is, dan is die onaangeroerd. Aan de kleur kunnen we zien welke aarde al verplaatst is door de mens”, legt Floris uit. Zo hebben de archeologen duidelijke grafcirkels gevonden, waar zelfs nog enkele stukken gecremeerd bot in zitten. “Grafcirkels dateren van minstens 3.000 jaar geleden. Het feit dat we er enkele vinden, wijst erop dat de boerengemeenschap de tijd heeft genomen om grafheuvels voor enkele personen te maken in plaats van gewassen te kweken”, besluit Floris.

Boerderijtjes

Daarnaast ontdekten de archeologen ook de funderingen van boerderijtjes en schuurtjes. “2.000 jaar geleden plantten de Gallo-Romeinen palen in de grond, waarop ze het dak van hun gebouw plaatsten. Wij graven dan de putten uit waar de palen instonden”, gaat Floris verder. “Zo hebben we al twaalf boerderijen op en naast elkaar gevonden. Dat wil zeggen dat het volk hier generaties lang bleef. Het Maurisseplein moet een aantrekkelijke plaats geweest zijn voor deze Gallo-Romeinen”, zegt Floris.

Oude kruiken of potten heeft het team van Floris voorlopig nog niet gevonden. “Het moet er zeker zijn, maar we vermoeden dat het aardewerk onder de Expresweg ligt”, vertelt hij. Op het terrein aan de Lobeekstraat heeft men wel potjes uit Noord-Frankrijk gevonden. “Dat wijst erop dat wie hier woonde, handel dreef met mensen uit andere contreien”, legt hij uit.

Jaartallen

De precieze jaartallen kan Floris nog niet inschatten. “We nemen voldoende bodemstalen om dat te laten onderzoeken door specialisten. Zij vinden daar dan afval, etensresten of boompollen in terug. Aan de hand daarvan kunnen we een gedetailleerder beeld krijgen van hoe men hier leefde. Maar dat kan nog even duren”, sluit Floris af.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier