André Sercu uit Zillebeke schreef theatervoorstelling

André Sercu schreef het verhaal van pastoor Victor Huys die zich verzette tegen de eerste schoolstrijd. (Foto EG)
Redactie KW

Op dinsdag 20 maart vindt bij de Davidsfondsafdelingen de Nacht van de Geschiedenis plaats. Dit jaar wordt het thema ‘religie’ behandeld. André Sercu vond inspiratie voor een theatervoorstelling in de figuur van pastoor Huys.

‘In de voetsporen van Victor Huys’ is een voorstelling die de eerste schoolstrijd tussen 1878 en 1884 verhaalt. “Ook in Zillebeke woedde toen een schoolstrijd waardoor de christelijke school zonder gebouwen kwam te staan”, vertelt André Sercu. “Het toenmalig gemeentebestuur stelde zich laks op en ondernam niets om aan die toestand te verhelpen. Pastoor Victor Huys zette zijn schouders onder de zaak en trok op bedeltocht om de onmisbare financiële middelen bijeen te krijgen. Ondanks zijn wankele gezondheid zag men hem dagelijks optrekken, zwaaiend met zijn wandelstok, op weg naar huis of hof met die ene vraag: ‘Geef me wat ge kunt missen voor onze school!”

Opzet geslaagd

“Pastoor Huys slaagde in zijn opzet”, vervolgt André. “De bouw van de nieuwe school startte in augustus 1879 en vorderde zo snel zodat een maand later het gebouw reeds onder dak was. Er waren vier klassen voorzien: een bewaarklas, een voor de lagere graad, een voor de hogere graad en een kantwerkklas. Bovendien beschikten de leerlingen op de speelplaats over een overdekte gaanderij en achter het gebouwencomplex lag een ruime moestuin.”

“Pastoor Huys trok op bedeltocht om geld in te zamelen voor schoolgebouw”

Pastoor Huys heeft dus zijn stempel gedrukt op het christelijk onderwijs in Zillebeke. Hij overleed in 1905 op 76-jarige leeftijd in zijn pastorie in Zillebeke. Hij ligt begraven in de schaduw van zijn parochiekerk, vooraan in de linkerhoek in het huidige Brits militair kerkhof.

Opvoering

Het verhaal van de strijd die pastoor Huys persoonlijk voerde, wordt door het Davidsfonds De Beke opgevoerd. “Voor de hoofdrol heb ik een beroep gedaan op mijn broer Hugo (75) die acteur is bij het Pantheater De Panne”, vervolgt auteur en regisseur André Sercu. “Ik laat pastoor Huys op bedeltocht gaan bij verschillende inwoners van Zillebeke. Daarvoor wordt een beroep gedaan op een 12-tal acteurs, allemaal leden van Davidsfonds De Beke. Intussen laat ik de pastoor ook hardop denken over de strijd die hij voert. Verder is er ook nog de medewerking van het kinderkoor van de Sint-Vincentiusschool, het Sint-Catharinakoor en de Heemkundige Kring Zillebeke. Tijdens de pauze wordt aan de aanwezigen een drankje aangeboden. In het tweede deel horen we pastoor Huys die vanop de preekstoel berispend preekt in een taal die dialectisch gekleurd is en verwijst hoe het er meer dan 100 jaar geleden aan toeging.”

Praktisch

‘In de voetsporen van pastoor Victor Huys’ op dinsdag 20 maart om 19 uur in de Sint-Catharinakerk, Zillebekedorp in Zillebeke. De toegang bedraagt 5 euro en 8 euro voor niet-leden, kinderen gratis. Kaarten zijn te verkrijgen via 057 20 01 66, marleenverhack@hotmail.com en bij de bestuursleden van Davidsfonds De Beke.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier