Amateurarcheoloog ontdekt 5 soldaten op werf van zijn oorlogsmonument in Zonnebeke

Redactie KW

De resten werden dinsdag opgegraven en meegenomen door archeologen van Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Amateurarcheoloog Johan Vandewalle ontdekte resten van 5 WOI-soldaten tijdens werken aan zijn Brothers In Arms Memorial aan de Lotegatstraat, vlakbij zijn café De Dreve.

“Het gaat vermoedelijk om 5 soldaten: 4 Fransen en 1 Duitser”, zegt Johan. “Er zijn ook knopen en rubberen laarzen gevonden. Ik denk dat deze soldaten sneuvelden tijdens de ‘vergeten winter’ van 1915. De resten werden maandag opgegraven en meegenomen door archeologen van Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.”

“De Fransen werden destijds vermoedelijk door hun kameraden begraven”, aldus archeoloog Marc Dewilde. “Het botmateriaal wordt nu gescreend door een antropoloog. Een identificatie wordt niet evident, want we vonden geen identificatieplaatjes. De resten worden herbegraven of bijgezet.”

Amateurarcheoloog ontdekt 5 soldaten op werf van zijn oorlogsmonument in Zonnebeke

Johan ontdekte een 10-tal jaar geleden al resten van 5 Australische soldaten bij zijn café. Uit dna-onderzoek bleek een van de soldaten John Hunter te zijn. Hij reisde naar Australië, bezocht de familie en ontdekte zo het verhaal van de broers John en Jim Hunter. “John wou zijn jongere broer Jim beschermen, die hier vrijwillig kwam vechten. Door een granaat stierf John in 1917 in de armen van zijn broer bij het Polygoonbos. Ik hoorde van familie dat Jim 60 jaar later op zijn sterfbed om zijn broer riep. Dat verhaal pakt mij enorm.”

Johan maakte een levensdoel van zijn Brothers In Arms Memorial, een monument en bronzen beeld van de broers in zijn weide, die hij schonk aan de vzw. “Dat deze soldaten net gevonden zijn op deze speciale plaats is geen toeval. Het is heel symbolisch, ik ben echt ontroerd. De ontdekking doet ons beseffen dat de Westhoek een groot massagraf is.”

Amateurarcheoloog ontdekt 5 soldaten op werf van zijn oorlogsmonument in Zonnebeke

De grondwerken voor het monument zijn bijna klaar. “We zoeken nog 80.000 euro voor de bekleding met blauwsteen. Het bronzen beeld wordt in Australië gemaakt. Vanaf 1 maart starten we met crowdfunding. De inhuldiging is gepland op 10 november 2018.”

(TP)

Al 12 gesneuvelden ontdekt in 2018

-Zonnebeke: 5 aan de Lotegatstraat, vermoedelijk 4 Fransen en 1 Duitser

-Zonnebeke: 2 aan de Tresoriersstraat, vermoedelijk Engelsman en Australiër -Langemark-Poelkapelle: 4 aan de Houthulstseweg, vermoedelijk allemaal Engelsen

-Ieper: 1 op werf Aquapark Bellewaerde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier