Amateur-cineast uit Oostende getuigt met 50 minuten durende film over Tweede Wereldoorlog

Cineast Alfons Vandenbussche bij een still uit de film. © ML
Redactie KW

Dinsdagavond vertoont de Oostendse amateur-cineast Alfons Vandenbussche (79) zijn documentaire ‘Herinnering van een oorlogskind 1939-1945’. De sterk autobiografische prent schuwt ook het collaboratieverleden van zijn vader en de daarop volgende repressie niet.

Als oudste van een kroostrijk gezin met acht kinderen is Fons ruim 3 jaar als de oorlog uitbreekt. Zijn ouders sluiten de kruidenierszaak in Stene bij Oostende, dicht bij het lokale vliegveld, en openen een nieuwe winkel in Gistel. Daar voelen ze zich veiliger. “Mijn vijf broers en twee zussen, allemaal jonger, die de oorlog niet bewust of helemaal niet hebben meegemaakt, stelden me vaak vragen over die dramatische periode”, vertelt hij. “Maar thuis rustte er nogal een taboe op die tijd. Mijn vader was bij de collaboratie betrokken en zo ondervond ons gezin ook de gevolgen van de repressie. Ik was toen nog te klein om dat te snappen, maar toen de Canadezen ons bevrijdden in september 1944 werd mijn vader gearresteerd en heb ik de volkswoede als klein kind toch meegemaakt.”

Overleven in Koekelare

Zijn vader werd opgepakt en vloog de cel in. Zijn moeder probeerde de winkel draaiende te houden met steun van de familie. “Maar op het einde van de oorlog in 1945 keerde de volkswoede zich nog eens tegen ons. Op een dag werden onze ruiten ingegooid. 8 mei is nog altijd geen feestdag, maar een een trieste herinnering voor mij. We zijn dan verhuisd naar Koekelare, waar we als gezin probeerden te overleven tot mijn vader een jaar later vrij kwam.”

Voor zijn moeder was die periode een afgesloten hoofdstuk, maar met zijn vader heeft Fons veel later nog kunnen praten. “In de film doe ik het verhaal in de eerste plaats voor mijn vier broers en mijn twee zussen die nog in leven zijn“, zegt Alfons. “Zo kom ik een vroeger gedane belofte na. En mag ik benadrukken dat de oorlog niet alleen honger, kommer en kwel en angst was voor mij. Er werd ook wat afgelachen en als kind ervaar je nu eenmaal het reële gevaar van zo’n ingrijpende gebeurtenis niet echt. De oorlog is ook één groot avontuur op die leeftijd.”

Scènes nagespeeld

In zijn 50 minuten durende prent vertelt de cineast zijn verhaal in woord en beeld. Hij laat getuigen aan het woord en werkt met oude filmfragmenten. Bepaalde dramatische en emotionele passages laat hij door acteurs naspelen. “Mijn intentie is altijd geweest om weer te geven hoe ik als kind die oorlog in goede en dramatische momenten heb beleefd en ervaren“, vervolgt hij. Het West-Vlaams oorlogsverhaal slaat al snel de brug met het actuele vluchtelingenprobleem en wat oorlogen wereldwijd telkens bij de jongste nog niet verantwoordelijke generatie teweegbrengen.

Dinsdagavond gaat ‘Herinneringen van een oorlogskind 1939-1945’ in première in Gistel in zaal Ons Huis op de Markt om 19.30 uur, woensdag kan je de film zien in Vrijstaat O. in Oostende op de Zeedijk 10 om 20 uur. Op beide locaties wordt de film ingeleid door auteur Els Snick en Koen Aerts, die de cineast interviewen en de documentaire in een juiste context situeren. Inkom respectievelijk 6 en 5 euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier