8 scheepswrakken voor de kust zijn voortaan cultureel erfgoed

Vader Dirk Termote met zijn zoon Tomas, maritiem archeoloog. Tomas bracht al heel wat wrakken in kaart in de Belgische Noordzee. © (fotoML)
Redactie KW

Volgens maritiem archeoloog Tomas Termote telt onze Belgische Noordzee zo’n 280 wrakken.

Sinds vorige vrijdag zijn er nog eens vijf beschermd als cultureel erfgoed. Drie andere kregen dat statuut al eerder.

In november 2013 keurde de federale regering de nieuwe wrakkenwet goed die de bescherming van cultureel erfgoed onder water mogelijk maakt. Die wet stelt o.m. dat alle vondsten gemeld moeten worden aan de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé, die optreedt als ontvanger. Daarop kan een procedure gestart worden om na te gaan of vondsten als erfgoed erkend kunnen worden. Erkende wrakken worden dan ter plaatse bewaard. Erkende wrakken genieten van speciale beschermingsmaatregelen: ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden zoals ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten.

Eerder al werden het Britse oorlogsschip HMS Wakeful, het lichtschipWesthinder en een houten scheepswrak nabij Oostende beschermd. Vijf nieuwe scheepswrakken voor onze kust krijgen nu ook het statuut van cultureel erfgoed. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer. Er zijn nu dus in totaal acht scheepswrakken erkend. De erkenning verscheen vrijdag jl. in het Staatsblad.

Vervoegen de (gezonken) vloot nu als beschermde wrakken: een Nederlands zeilschip op de Zandbank Buitel Ratel dat in 1741 zonk, Ook het Nederlandse handelsschip ‘t Vliegend Hart, gezonken in 1735, de SS Kilmore, een Brits vrachtschip dat in 1906 zonk en heel wat fauna en flora aantrekt, de Duitse U-11, een duikboot gekelderd in 1914 en waarbij alle opvarenden om het leven kwamen en de HMS Brilliant. Dat schip, een oude Britse kruiser, volgestouwd met beton en explosieven in de kiel, werd tot zinken gebracht tijdens de eerste raid op Oostende in april 1918 met de bedoeling de havengeul te barricaderen. Al die beschermde wrakken spelen ook een belangrijke rol als aantrekkingspool voor fauna en flora.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier