30.000ste Last Post wordt wereldwijd gevolgd

© BELGA
Jeroen Laseure

Op donderdag 9 juli om 20 uur zal de blik van de wereld opnieuw gericht zijn op Ieper. Dan zal de 30.000ste Last Post weerklinken onder de Menenpoort. Dat zal gepaard gaan met een ceremonie die wereldwijd te volgen zal zijn. Uiteraard ook hier op kw.be waar we de ceremonie live streamen. Last Post in 5 weetjes.

Eerste keer in 1927

1

Antoon Verschoot (90) blaast al 61 jaar de Last Post.
Antoon Verschoot (90) blaast al 61 jaar de Last Post.© JL

De eerste Last Post weerklonk onder de Menenpoort in 1927 bij de inhuldiging van het monument. De poort is gebouwd om de gesneuvelde soldaten van de Commonwealth-landen te herdenken. Bij de inhuldiging van het monument heeft die Last Post zo’n indruk gemaakt op de Ieperlingen dat ze beslisten om die elke avond te blazen. Het heeft een tijdje geduurd voor ze alles georganiseerd kregen, maar sinds 1928 is er onafgebroken elke avond om 20 uur een Last Post-ceremonie geweest. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er geen plaats. De 90-jarige Antoon Verschoot blaast al 61 jaar mee. En op donderdag 9 juli zal dus de 30.000ste Last Post te horen zijn.

Klaroen als symbool

2

30.000ste Last Post wordt wereldwijd gevolgd
© BELGA

Klaroenblazers van de Ieperse brandweer verzorgen de Last Post. De klaroen werd in het leger gebruikt tijdens WO I en staat symbool voor de herdenking van de oorlog. Op dit moment bestaat het klaroenkorps uit acht blazers. Bij een korte ceremonie zijn er dagelijks vier klaroenblazers aanwezig, bij speciale ceremonies tekenen ze alle acht present. Die 30.000 Last Posts onder de Menenpoort zullen geblazen zijn door in totaal 19 klaroenblazers.

Koningin Mathilde zakt af naar Ieper

3

Koningin Mathilde zal de ceremonie bijwonen.
Koningin Mathilde zal de ceremonie bijwonen.© BELGA

Voor de 30.000ste Last Post onder de Menenpoort werkte de Last Post Association een wereldwijd programma uit. Het is voorlopig nog afwachten welke hoogwaardigheidsbekleders in Ieper aanwezig zullen zijn. Zeker is al dat onze Koningin Mathilde erbij zal zijn. Voor de Vlaamse regering zal minister-president Geert Bourgeois afzakken naar Ieper. Hij zal spreken op een academische zitting net voor de Last Post.

Ode aan de Ode

4

Wim Opbrouck roept de wereld op om een Ode te brengen aan de Ode…. en slaagt daarin. Bij de start van de Last Post om klokslag 20 uur zullen verscheidene landen die hier gevochten hebben tijdens WO I aan de ceremonie deelnemen. Ze zullen dat vanuit het buitenland doen, allemaal op hetzelfde moment. In Australië zal het dan vier uur ‘s nachts zijn, in India middernacht en in Canada vier uur in de namiddag. Tijdens de ceremonie wordt er enkele keren live naar het buitenland overgeschakeld, zoals naar Westminster Abbey in Londen, de Arc de Triomphe in Parijs en de Neue Wache in Berlijn. Bij ons zijn er tientallen brandweerkorpsen die aan de herdenking deelnemen.

Live streaming op kw.be

5

Tientallen brandweerkorpsen over de hele wereld nemen deel of volgen de ceremonie via de live streaming.
Tientallen brandweerkorpsen over de hele wereld nemen deel of volgen de ceremonie via de live streaming.© GoneWest

Alles wordt live uitgezonden op Canvas en die livestream zal ook overal ter wereld te volgen zijn, ook hier op kw.be. Ook binnenlandse en buitenlandse brandweerkorpsen en verenigingen werden opgeroepen om de Last Post via de livestream te volgen. Daar is massaal op gereageerd, van de Verenigde Staten tot in Zuid-Afrika. Wie de Last Post wil volgen in Ieper, zal dat kunnen op een groot scherm op de Grote Markt.

(Jeroen Laseure)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier