28/12/1916 Suiker te koop dankzij Amerikanen

© © BNPS
Redactie KW

In Izegem kunnen de inwoners nu in de Amerikaanse winkel meer suiker kopen dan normaal in een jaar mogelijk is. De suiker kost 60 centiem per kg.

Het valt de verkopers in de Amerikaanse winkel ook op dat er veel chocolade door arbeiders wordt aangekocht in vergelijking tot de burgerbevolking. Onderzoek wijst uit dat die chocolade wordt doorverkocht met winst aan de Duitsers. Daarvoor verliezen sommige huishoudens als straf twee, drie en meer frank van hun steun.

‘Amerikaanse winkels’ worden bevoorraad door de ‘Commission for Relief in Belgium’. Het is voedselhulp die vooral door de Amerikanen wordt georganiseerd. De Duitsers en Geallieerden laten de vrachtschepen van de Commission door.

Alfons Denys uit Roeselare schrijft in zijn dagboek: “Vandaag aankomst van een dozijn maagdekens uit het bijzonder gesticht voor vrouwen te Brugge. Na enige maanden behandeling in het Duitsch Sanitätsdepot aldaar en zij waren naar huis gezonden met een ‘carte de bonne conduite’. Voor wanneer een nieuw examen?”.