27/08/1917 Regen en modder stoppen aanval langs de Meense Weg

Redactie KW

In de vroege morgen heeft een zoveelste Britse aanval plaats op Duitse loopgraven langs de Meense Weg bij Inverness Copse en Clapham Junction. Beide vormen een deel van de sector Bellewaerde-Hooge en liggen in de buurt van de Nonnebossen.

De aanval wordt ondersteund door twee tanks. Doch door de hevige regenval en de modder rijden de tanks zich vast bij Clapham Junction en ook de infanterie geraakt er niet door, zodat de aanval voorlopig mislukt.

Achiel Van Walleghem heeft het over: “De hele nacht geweldige regen en zeer hevige wind. In de namiddag veel geschut.”.

In Veurne vindt men in de tuin van Flor Seru in de Lindendreef het lichaam van de 20-jarige Rachel Ryckewaert. Het meisje werkte in de groentenwinkel van Seru in de Sporkinstraat. Rachel is verloofd met wachtmeester-sergeant Emiel Ferfaille. Hij wordt verhoord en op verdenking van moord wordt hij wat later aangehouden. Rachel was meer dan vier maanden zwanger. Ferfaillie beloofde haar te trouwen, maar er is een tweede verloofde die hij al een huwelijk had beloofd. Hij vermoordt Rachel in koelen bloede met een hamer en wurgt ze. Na een goede week bekent hij uiteindelijk de moord. Hij zal in maart 1918 door de guillotine worden onthoofd. De koning weigert gratie te verlenen op een moment dat zovelen hun leven wagen en geven aan ‘t front.