27/06/1917 Lange Max vuurt voor het eerst

Redactie KW

Lange Max, het langeafstandsgeschut bij de Leugenboom in Koekelare, vuurt voor het eerst. Het wordt bemand door 52 soldaten en officieren van het Marinekorps Flandern. Duinkerke is het doel en incasseert vandaag alleen al 47 obussen. De eerste obus valt meteen op het casino van Malo-les-Bains, waar het hoofdkwartier van het 15de Britse korps gevestigd is. Er vallen 11 doden en 13 gewonden.

Korte tijd nadien leggen Fransen en Belgen twee rechtstreekse telefoonverbindingen aan tussen Pervijze en Duinkerke. Die Duitse 38cm-granaten zijn 90 seconden onderweg. Vanuit een Belgische observatiepost in Pervijze wordt het afvuren waargenomen. Onmiddellijk wordt dit aan Duinkerke gesignaleerd, waar ontvangstposten via grote stoomfluiten de bevolking alarmeren. In het totaal ondergaat Duinkerke vanuit de Leugenboom 32 beschietingen. 411 granaten maken in totaal een 300-tal slachtoffers (114 doden, 185 gewonden). Ook Veurne, Koksijde, Alveringem-Fortem, Klein-Leisele en St-Winoksbergen worden vanuit Leugenboom beschoten.

De Lange Max is het grootste kanon dat tot dan toe in de krijgsgeschiedenis wordt gebruikt. Het meet 17.50m en heeft een totaalgewicht van 75 ton. Het kanon kan 75km ver schieten. Eigenlijk is het ontworpen om te vuren vanaf slagschepen. De Duitse Vizeadmiral Max(imilian) Rogge had het idee om scheepsartillerie aan land te gebruiken. Vandaar ‘lange Max’.

Alfons Denys bericht over een gebeurtenis in Kortrijk. Toen een infanterie-regiment vorige week in paradepas over de Grote Markt defileerde werd door een twintigtal verbruikers vanop enkele terrassen met hen de spot gedreven. En dat bleef voor de Duitsers niet onopgemerkt.

Denys noemt die terraszitters ‘franskiljonsche patriotards van ‘t zuiverste bloed.’. ‘Gevolg’, schrijft hij verder: ‘De weerbare mannen van Kortrijk moesten het bezuren voor een anderhalf dozijn ‘heldhaftige kiekens’. Zij en die 20 helden in kwestie werden naar Slyps-Capelle gestuurd om er als militair-arbeiders gedurende 3 dagen te gaan werken. Of de Kortrijkse weerbare mannen die 20 vaderlanders met hun beschimpingen zullen overladen hebben kunt ge tasten met uw ellebogen.’.