26/10/1917 Muzieknoten op het graf van Hugh Gordon Langston

Redactie KW

Tweede luitenant Hugh Gordon Langston van het ‘4th Battalion London Regiment Royal Fusiliers’ sneuvelt bij Passendale. Hij is 32 jaar. Op ‘Poelcapelle British Cemetery’ is er voor hem een ‘special memorial’, want hij ligt niet onder die grafsteen. Men denkt dat hij op deze begraafplaats ergens ligt: believed to be buried in this cemetery’.

Hugh is een gedreven violist. Tot zijn bekendste muziekprofessoren behoren: Secvik in Praag, Wirth in Berlijn en Auer in Rusland. Als epitaaf vindt men op zijn grafsteen onderaan geen tekst, maar wel de beginnoten van een melodie. Het zou gaan om een oud Amerikaans lied ‘After the Ball’. Hoewel het volgens anderen absoluut geen bekende melodie is, zelfs geen melodie.

Pastoor Leopold Slosse uit Rumbeke schrijft vandaag in zijn dagboek: ‘Beythem en den Aap, door kanonscheuten en bommen aangevallen, staan op een vluchten; de ruiten der kerk zijn uitgeslegen, en de onderpastor zoekt een woningske op den Vosmolen. In de voormiddag van 26 oct. zijn omtrent Aap, doodgeschoten de echtgenooten Isidoor Dessin-Witdouck, en Martha Sercu, oud 17 jaar; doodelijk gewond en ‘t Iseghem in het Lazaret overleden Julia Deleye, oud 27 jaar.“.