25/05/1917 Veldmaarschalk von Hindenburg bezoekt Duitse batterijen in Oostende

Redactie KW

Op deze vrijdag ontvangt Oostende het bezoek van veldmaarschalk Paul von Hindenburg die de gevreesde batterij Tirpitz komt bekijken. Die batterij bevindt zich langs de Elisabethlaan. Hij bezoekt ook de Hindenburg batterij op zo’n 300 meter van Fort Napoleon.

De batterij werd naar hem genoemd omwille van zijn overwinning aan het oostfront bij Tannenberg. Het bezoek wordt afgerond met het bijwonen van duikbootoefeningen en een middagmaal bij admiraal von Schröder in Brugge.

Op dezelfde dag brengt de Britse generaal Haig een bezoek aan koning Albert. Hij wil de koning overtuigen van het nut van zijn geplande offensief. Haig sluit zich aan bij de nota van de Franse opperbevelhebber Pétain. Maar de koning wil er niet bij betrokken worden. Met de catastrofale afloop van het Franse offensief bij Chemin des Dames in het hoofd wil hij zijn manschappen sparen. Hij rekent zich eigenlijk niet tot het geallieerde kamp. België was en blijft neutraal.

In Meulebeke vinden enkele jongens op het Veld een handgranaat. Ze proberen het tuig open te krijgen, maar de granaat ontploft in hun handen. De 13-jarige Michel de Decker komt hierbij om het leven. Een andere jongen is zwaar gewond.