22/10/1917 Canadese soldaat Moles deserteert en wordt geëxecuteerd

Redactie KW

Private Thomas Lionel Moles (1889), een Engelsman, wordt geëxecuteerd in de Ieperse gevangenis om 5.40 uur. Thomas wordt begraven op het ‘Ypres Reservoir Cemetery’.

Begin oktober deserteert hij in de buurt van Passendale. In 1910 emigreert Thomas naar Canada. In 1915 wordt hij soldaat bij het ‘54th Battalion of the Canadian Expeditionary Force’.

Jean Van de Velde (1885, Laken) is eergisteren getroffen door scherven van een vliegtuigbom bij Oudekapelle. Hij sterft ter plaatse. Jean wordt overgebracht naar het militair dodenhuis in Alveringem. Vandaag wordt hij met militaire eer begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Oeren. Jean was gehuwd met Maria Tondeur en laat een zoontje René na. In het burgerleven was hij een aannemer van schilderwerken.

In Rumbeke wordt een geallieerd vliegtuig neergehaald. Vooral de staart is er lelijk aan toe. Ondanks het toestel bijna niet meer te besturen is, weet de piloot het vrij heelhuids aan de grond te zetten. De piloot wordt gevangen genomen en de Duitsers leggen beslag op de tweedekker.