21/06/1917 Duitsers fusilleren moordenaars

Redactie KW

In Kortrijk worden Hippoliet Delporte, slachter, en Kamiel Dewaele, knecht, en allebei uit Kuurne gefusilleerd door soldaten van het ‘Landsturm Infanterie Bataljon ‘Marburg’. Beiden hebben op 4 mei de Duitse korporaal Werner gedood.

Emma Sabbe heeft een relatie met die Werner, maar wanneer hij niet meer naar haar omkijkt, zint Emma op wraak en organiseert ze een moordcomplot. Ze lokt de korporaal mee naar haar herberg ‘De Witte Burg’ in Kuurne. Daar wordt hij door Hippoliet, de 36-jarige slachter, met een bijl vermoord. Kamiel, de knecht, steekt de bajonet van de Duitser finaal door zijn hals. De dode wordt in een zak gestopt en naar een vijvertje gesleept. Arbeiders op weg naar hun werk, ontdekken de volgende dag het lijk. De drie samenzweerders worden al vlug ontmaskerd en door Dr. Autenrieth ter dood veroordeeld. De waardin van ‘De Witte Burg’, Emma Sabbe, verhangt zich in de gevangenis met de veter van haar korset. Bertha Van Ackere, het dienstmeisje dat de lantaarn draagt bij het nachtelijk wegslepen van het lijk, krijgt tien jaar tuchthuis.

Alfons Denys schrijft over dit voorval: “Deze moord, waarvan de vrouwelijke jaloerschheid de oorzaak was, had heel wat beroering in de streek teweeggebracht. Landslieden die in den vroegen morgen naar hun werk gingen, vonden aldaar in eenen vijver, in het midden van eene weide, het lijk van een Duitschen soldaat.”.