2017 moet hoogtepunt worden in herdenking Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

2017, met de herdenking van de Slag om Passendale, moet een hoogtepunt worden in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Voor veel nabestaanden van Canadese en Amerikaanse soldaten zijn het immers de Slag om Passendale en de daaropvolgende gebeurtenissen die in het geheugen staan gegrift. In het kader van de economische missie van prinses Astrid naar Canada werden deze week verschillende infosessies voor de plaatselijke toeristische sector gegeven.

“Bij de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wil de Vlaamse regering het bewustzijn bij deze en komende generaties rond gedeelde waarden als tolerantie, solidariteit en wederzijds begrip verhogen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een speech in Calgary. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bezoekt hij er het Militair Museum, waar voor de gelegenheid de Last Post wordt gespeeld.

Al 15 miljoen euro aan investeringen

“We voelen hier in Canada een duidelijk groeiende belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog”, aldus Bourgeois. “Er is een commercieel aspect aan verbonden, maar ik merk toch ook bijzondere interesse voor de geschiedenis van de eigen familie.”

De grote toestroom aan Amerikanen en Canadezen zit er nog aan te komen, met het oog op de Slag om Passendale. In de eerste helft van 2015 is het aantal Canadese toeristen al met 72 procent toegenomen, tot enkele tienduizenden. “Honderd jaar Eerste Wereldoorlog vormt een grote opportuniteit om ook toeristen naar andere trekpleisters in de regio, zoals Brugge, te lokken”, is te horen bij Visit Flanders, het agentschap dat het toerisme in onze regio promoot.

In aanloop naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd al 15 miljoen euro geïnvesteerd in 44 sites doorheen Vlaanderen.

(Belga)