200 fakkeldragers houden repetitie voor Lichtfront in Nieuwpoort

Redactie KW

In Nieuwpoort heeft de provincie West-Vlaanderen een repetitie gehouden voor ‘Lichtfront ’14’, het openingsevenement van het WOI-herdenkingsproject ‘GoneWest’. 200 fakkeldragers namen deel aan de testcase voor het grote evenement van 17 oktober.

Onder de naam ‘GoneWest’ zullen vanaf half oktober tot eind december in de hele provincie tal van culturele evenementen georganiseerd worden. Voor die eerste editie van ‘GoneWest’ trekt de provincie 4,2 miljoen euro uit. Op het programma staat onder andere muziek, theater en beeldende kunst. “Lichtfront” moet op 17 oktober het eerste hoogtepunt van het WOI-herdenkingsproject worden.

Op de repetitie in Sint-Joris bij Nieuwpoort waren 200 fakkeldragers en 50 andere vrijwilligers aanwezig. De fakkels werden over een afstand van 1,8 kilometer getest. Het doel van de algemene repetitie is het inventariseren van alle mogelijke praktische verbeterpunten. Op 17 oktober tussen 19 en 20 uur zal de totale afstand van de menselijke ketting maar liefst 84 kilometer bedragen. Het strand van Nieuwpoort zal dan met ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert verbonden worden door middel van 8.400 fakkeldragers.

Op negen plaatsen langs die frontlijn van eind 1914 zal tijdens ‘Lichtfront’ ook een vuurkunstwerk te zien zijn. Om 22.30 uur wordt het Nieuwpoortse vuurkunstwerk nog getest aan het staketsel.

(Belga)