20/11/1917 Uitvaart van Duitse vliegenier in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk is er de begrafenisplechtigheid van Leutnant Hans Adam (1886), een van de leiders van Jagdstaffel 6. Zijn stoffelijk overschot wordt naar het station overgebracht voor repatriëring naar Duitsland.

Iets na de middag beschiet een Britse Sopwith duikend vanuit de wolken het vliegveld van Jasta 11 in Marke. Geen noemenswaardige schade. De Sopwith zet vervolgens koers naar Wevelgem. Dit Britse vliegtuig heet officieet ‘Sopwith Camel’. Het is een eenpersoons jachtvliegtuig met twee Vickers mitrailleurs aan boord. In handen van een goede piloot is het een van de beste geallieerde vliegtuigen, samen met de Franse ‘Nieuport’. De Belgen maakten gebruik van beide toestellen.

De ‘Haagsche Courant’ bericht over drie Belgen die erin geslaagd zijn om met een roeibootje vanuit Blankenberge naar Nederland te vluchten. Dankzij de mist merken de Duitsers hen niet op. Rond 16 uur worden ze door de sleepboot ‘De Zeemeeuw’ in Vlissingen aan wal gezet. De krant verhaalt verder met een boude uitspraak: ‘De een vertelde een vrouw met twee kinderen te hebben, maar liever die te verliezen dan nog langer onder den Duitschen druk te staan. Ook klaagden zij over de vreeselijke duurte in België.’.

De abdij van Zevenkerken moet volledig worden ontruimd. Slechts twee paters mogen blijven voor het onderhoud van de gebouwen.