18.000 duiven brengen ode aan de postduif

Redactie KW

Om hulde te brengen aan de postduiven tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn zaterdagmiddag ruim 18.000 duiven gelost in het Franse Compiègne.

Het eerbetoon is een organisatie van de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen Roeselare en de West-Vlaamse Duivenbond. Door de gure weersomstandigheden bleven de duiven zaterdagochtend langer dan voorzien in hun korven. Het lossen was oorspronkelijk rond 7.30 uur voorzien, maar werd uiteindelijk uitgesteld tot 13.35 uur.

18.000 duiven brengen ode aan de postduif

180 kilometer

“Alles is vlot verlopen. 18.211 duiven zijn vanuit Compiègne vertrokken en de eersten zouden al na twee uur thuis moeten zijn”, aldus initiatiefnemer Geert Messiaen.

Op het traject van 180 kilometer zullen de meeste duiven een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur halen. In overleg met de West-Vlaamse Duivenbond werd als startplaats gekozen voor Compiègne, waar de wapenstilstand op 11 november 1918 werd ondertekend.

Met het evenement wil de organisatie hulde brengen aan de postduiven, die een cruciale rol speelden voor de communicatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naar schatting 100.000 duiven zorgden ervoor dat 95 procent van de boodschappen bij de bestemmeling geraakten. “De communicatiemiddelen waren in die tijd zeer beperkt”, aldus Geert Messiaen. “De postduiven hebben op hun manier honderdduizenden soldatenlevens gered.”

(Belga – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier