150.000 bezoekers voor Museum aan de IJzer in Diksmuide

Redactie KW

Het Museum aan de IJzer in Diksmuide heeft sinds de heropening op 1 maart 2014 al ruim 150.000 bezoekers mogen verwelkomen.

Zaterdagnamiddag werd in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois de 150.000ste bezoeker van de vernieuwde IJzertoren in de bloemetjes gezet.

Het museum dat in de 22 verdiepingen van de IJzertoren gehuisvest is, sloot in november 2013 voor enkele maanden de deuren met het oog op renovatie. Sinds de heropening breekt het nieuwe Museum aan de IJzer alle voorgaande bezoekersrecords. In 2014 kwamen in totaal 146.007 mensen een kijkje nemen. Dat betekende een verdubbeling in vergelijking met 2013.

Het museum vertelt uiteraard het verhaal van de slagvelden aan de IJzer en de onderwaterzetting, maar werpt ook een licht op de Vlaamse ontvoogding. Bovendien wordt bij de invulling van het museum vooral gefocust op de vredesgedachte. Zo wordt aandacht besteed aan het dagelijkse leven van frontsoldaten. Momenteel loopt ook de tentoonstelling ‘De IJzer, onze laatste hoop’. De tentoonstelling spitst zich toe op de IJzerslag, de start van een loopgravenoorlog die uiteindelijk vier jaar zou duren.

(Belga)