15/08/1917 De koning ontvangt “de moeder van de Vlaamse Beweging”

Redactie KW

De koning ontvangt juffrouw Marie Belpaire, ook wel eens “de moeder van de Vlaamse Beweging” genoemd, om het met haar te hebben over de toestand in de schoot van het Belgisch leger en dit na het verschijnen van de eerste Open Brief van de Frontbeweging.

De koning verzekert haar dat hij begrip heeft voor de omstandigheden en de verlangens van de Vlaamse soldaten. Hij betuigt ook zijn eerbied en belooft dat hij verder contact met haar zal onderhouden. Juffrouw Belpaire stuurt een enthousiast verslag naar Cyriel Verschaeve met de vraag haar verslag te bezorgen aan de leden van de Frontbeweging. De kopstukken van de Frontbeweging zijn eerder sceptisch en verwachten een publieke reactie van de koning.

Koning Albert begeeft zich naar de Franse luchtvaartbasis in Biernes (in de buurt van Bergues). De koning decoreert er in het bijzijn van de Franse opperbevelhebber Pétain, de 22-jarige Georges Guynemer met het Kruis van de Leopoldsorde. Guynemer heeft intussen al 54 luchtoverwinningen behaald.

De regen belet de snelle vooruitgang van het Britse offensief. De slag om Passendale wordt letterlijk een gevecht met de modder en het water. Achiel Van Walleghem schrijft in zijn oorlogsdagboek: “…Bijna de hele dag regen en donder. Zelden tijdens de voorbije winter heb ik zoveel water en modder gezien als nu. Nooit heeft iemand zulk weer gekend in de augustusmaand. De oogst staat te rotten op het land. Het slechte weer is een grote tegenslag voor de oogst en ook voor de gevechten.”.